Hramul Mănăstirii Neamț: „Prin participarea noastră la Sfânta Liturghie, suntem prezenți la Înălțarea Domnului la cer”

10 Iunie 2021 18:26 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

De Înălțarea Domnului, Mănăstirea Neamţ și-a sărbătorit hramul. Vechea așezare monahală din Moldova și-a primit pelerinii la slujbele arhierești săvârșite cu prilejul marelui praznic împărătesc: slujba Privegherii a fost oficiată miercuri seară de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar Liturghia hramului a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul. În cadrul Sfintei Liturghii s-au rostit și rugăciuni pentru eroii care s-au jertfit de-a lungul istoriei pentru apărarea ţării.

Sărbătoarea a debutat la Mănăstirea Neamț miercuri-seară cu slujba Privegherii, oficiată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Ierarhul a ținut la final cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți.

Programul hramului a continuat în această dimineața cu slujba de sfinţire a apei, oficiată la agheasmatarul din faţa mănăstirii de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu PS Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și cu PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. La slujba de sfințire a apei a fost scoasă în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, considerată a fi cea mai veche și mai frumoasă din România.

După rostirea cuvântului de învățătură la finalul slujbei aghesmei de către PS Părinte Ignatie, cei trei ierarhi s-au îndreptat spre curtea mănăstirii, unde, pe o scenă special amenajată, a fost săvârșită Sfânta Liturghie. Cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de IPS Părinte Mitropolit Teofan.

„Biserica ne cheamă nu doar să ne amintim despre ceva care s-a petrecut în istorie, ci, prin participarea noastră la Sfânta Liturghie, în duh și în adevăr, noi suntem prezenți la Înălțarea Domnului la Cer. Ce dar mai mare poate primi omul, decât ca lângă casa lui, la biserica parohială, sau la o mănăstire precum aceasta, când se săvârșește Taina Sfintei Liturghii, în interiorul ei așezându-se duhovnicește, să se împlinească și în viața lui Taina Întrupării, Taina Răstignirii, Taina Învierii, Taina Înălțării Domnului Hristos? Dumnezeiasca Liturghie nu este altceva decât înălțarea omului la cer, ascultând împreună cu preotul cuvântul «Sus să avem inimile!». Să ne dăruiască așadar Dumnezeu putere ca, ori de câte ori participăm la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, să înțelegem că pătrundem în istoria mântuirii de la Adam până la Hristos, de la Hristos până în zilele noastre, pregustând chiar și veșnicia”, a subliniat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

În cadrul slujbei hramului, IPS Mitropolit Teofan i-a hirotesit întru duhovnic pe părintele protosinghel Dionisie Dăscălescu de la Schitul Vovidenia-Neamț și pe părintele ieromonah Nectarie Chiriță de la Schitul Cărbuna-Neamț.

La final, părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, a mulţumit tuturor celor care au înfrumuseţat cu prezenţa lor şi în acest an sărbătoarea hramului. În finalul evenimentelor dedicate hramului Mănăstirii Neamţ a fost oficiat un trisaghion pentru toţi ctitorii mănăstirii şi pentru eroii care s-au jertfit de-a lungul timpului pentru apărarea ţării.

Credincioșii prezenți la hramul Mănăstirii Neamț au avut ocazia să se închine și să se roage la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, precum și la sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Paisie Velicicovschi, ale Sfântului Simeon de la Muntele Minunat şi ale Sfântului Necunoscut.

De la același autor

Ultimele din categorie