Hramul Mănăstirii Pantocrator din Drăgăneşti-Vlaşca
Pelerini din întreaga țară au venit duminică, 19 mai, la Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman, care și-a cinstit în mod deosebit hramul închinat Duminicii Mironosițelor. La Sfânta Liturghie au participat mii de credincioși din întreaga țară.
Bucuria duhovnicească a pelerinilor a fost sporită anul acesta de aducerea raclei cu un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Luca al Crimeei din Grecia și mâna dreaptă a Sfântului Mucenic Ioan Rusul de la Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” (Rusikon) din Sfântul Munte Athos, aflată în patrimoniul acestei mănăstiri. Odoarele de mare preț au fost așezate spre închinarea sutelor de credincioși, alături de racla cu un fragment din moaștele Sfintei Mironosițe și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, raclă aflată în patrimoniul Mănăstirii Pantocrator.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară al așezământului monahal de Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon, Mitropolit de Veria, Nausa și Kampania, din Biserica Ortodoxă a Greciei, împreună cu Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor; Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului; Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, și Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului; Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei și Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix.
În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Pantelimon a explicat că, Sfintele Femei Mironosițe sunt cinstite pentru curajul și dragostea de a-L vestit pe Hristos Cel răstignit și înviat: „ Aceste vestitoare ale Învierii Mântuitorului Hristos sunt cinstite în mod deosebit pentru că au avut îndrăzneala și dedicarea de a-L mărturisi pe Hristos Cel răstignit și înviat, fiind primele martore ale Învierii. Ele au demonstrat o credință profundă și o devoțiune extraordinară, fiind un exemplu de urmat pentru toți credincioșii.Prin faptele și credința lor, ne oferă o lecție importantă despre curajul de a rămâne fideli credinței noastre în ciuda dificultăților pe care le întâlnim în viața de zi cu zi. Ele au fost primele care au mers la mormântul lui Iisus, purtând miresme pentru a-I unge trupul, și astfel au devenit martorele directe ale Învierii.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, a explicat importanța acestei sărbători, dând ca și exemplu de credință vie și dragoste, exemplul oferit de Sfânta Mironosiță Maria Magdalena. ,, Sfintele Femei Mironosițe ne arată că, prin credință și curaj, putem deveni vestitori ai iubirii și adevărului lui Hristos în lume. Aceasta este o chemare de a-L mărturisi pe Mântuitorul Hristos, rămânând fideli în credință, vestinând cu curaj vestea bună a Învierii Domnului. Sfânta Mironosiță Maria Magdalena ne este un adevărat model de iubire curată, devotament, și de evlavie către cel care a Înviat din morții și care ne poate dărui tuturor viața cea veșnică”, a spus Preasfinția Sa.
Printre vorbitori s-a numărat și părintele arhimandrit Sebastian Serdaru, stareț al Mănăstirii Pantocrator, care a evidențiat comuniunea pe care creștinii o pot avea cu sfinții, fiind în comuniune directă cu Dumnzeu. ,, Pelerinajul acesta pe care îl organizăm, aici în Duminica a 3‑a după Paști , are ca și zi centrală tocmai această zi a Duminicii Femeilor Mironosițe, fiind un hram mai puțin întâlnit la noi în țară, deși evlavia către Sfânta Mironosiță Maria Magdalena este foarte cunoscută în rândul românilor. Sunt puține bisericii dedicate acestei sfinte mironosițe, iar de aceea, acest lucru îi atrage pe credincioși, aici în grădina mironosiței. Ziua de duminică este întotdeauna una specială, pentru că, iată Sfânta Liturghie a fost oficiata de un sobor de ierarhi, condus de Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon, Mitropolit de Veria. Sfintele moaște au fost așteptate cu mare bucurie și emoție sufletească de către credincioși. Acest lucru se datorează anului pe care Patriarhia Română l-a dedicat sfinților vindecători. Este un an în care cu toții ne-am îndreptat rugăciunile către lucrarea minunata a sfinților, a celor care pot mijlocii înaintea tronului Lui Dumnezeu, pentru tămăduirea patimilor trupești și sufletești. ”, a spus părintele arhimandrit Sebastian Serdaru, starețul Mănăstirii Pantocrator.
De asemenea, părintele vicar Serafim Baciu , a evidențiat importanța pe care sfinții o au în viața noastră de zi cu zi, fiind modele de credință și dragoste față de Mântuitorul Hristos. ,,Nădejdea și credința în Dumnezeu constituie trăsăturile esențiale ale vieții oricărui creștin ortodox. Biserica ne cheamă prin participarea la sfintele slujbe să cultivăm roadele cele bune, acordând o atenție mai mare înnoirii vieții noastre spirituale, învățând să cultivăm valorile creștine, care să ne conducă mai aproape de Dumnezeu, pe această cale a sfințirii. Numai prin credinţă și iubire omul se umple de harul lui Dumnezeu, care se revarsă peste cei care doresc să devină purtători de Hristos, îndemnându-ne și pe noi să fim propovăduitori ai Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos, asemenea Sfintelor Femei Mironosițe, spre întreaga bucurie a Ortodoxiei creștine.”, a spus părintele arhimandrit.