Hramul Municipiului Botoșani, în prezența Părintelui Mitropolit Teofan. Ierarhul a săvârșit și slujba Botezului pentru prunca Iustina
Luni, 25 aprilie 2022, în a doua zi a Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Popăuți din municipiul Botoșani, cu prilejul sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul orașului. În aceeași zi, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a săvârșit Taina Botezului pentru Iustina, cel de-al șaselea copil al familiei părintelui Constantin Bolohan.
La slujba arhierească de la Mănăstirea Popăuți au fost prezenți reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ofițeri ai Armatei Române, precum și sute de credincioși din oraș și din împrejurimi. Deoarece Biserica „Sfântul Gheorghe” din centrul orașului - locul tradițional de întâlnire în rugăciune a botoșănenilor la hramul orașului - se află momentan în renovare, credincioșii și-au sărbătorit în acest an patronul spiritual la Mănăstirea Popăuți.
În calendarul nostru, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este numit «purtător de biruință». Fiecare creștin, în Biserică, prin legătura cu Domnul Hristos, este chemat să fie biruitor. Pentru aceasta am biruit - spune Sfântul Apostol Pavel - prin biruința Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost purtător de biruință asupra păcatului, păgânătății și idolatriei. De aceea, un părinte mai aproape de vremea noastră, părintele Arsenie Boca, l-a numit pe Sfântul Gheorghe și «demolatorul de idoli», așa cum au fost foarte mulți mucenici în vremea aceea, a subliniat IPS Părinte Mitropolit Teofan în cuvântul de învățătură.
Avem preocuparea noastră pentru sănătate, îngrijorarea noastră pentru ziua de mâine, atașamentul pentru anumite lucruri, față de anumite persoane, neprimindu-se în viața noastră porunca «Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot cugetul tău», adică o iubire în care nu mai încape altcineva și altceva. Și idolul în viața noastră cum se arată? Slava deșartă este idol, ambiția nemăsurată este idol, conștiința superiorității personale, a punctului nostru de vedere vizavi de ce spun alții este idol. Adică tot ce ne acaparează atenția, ne așază pe noi mai sus decât pe altul. Lăcomia este închinare la idoli. Lăcomia nu este doar de mâncare, ci se manifestă în multe feluri. Cel ce se iubește pe sine mai mult decât pe Dumnezeu este un închinător la idol. Cel ce se îngrijește de bani, de mâncare, de averi este închinător la idol, spune părintele Cleopa. De multe ori, Dumnezeu nu mai are loc în inima noastră pentru că ea este ocupată în totalitate de noi înșine, a mai spus IPS Teofan în predica sa.
După cuvântul de mulțumire al părintelui arhimandrit Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți și exarhul zonei Botoșani, care a specificat că hramul oraşului a fost serbat la mănăstirea ctitorită de Ştefan cel Mare deoarece „binecredinciosul Voievod Ştefan l-a avut la mare evlavie pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, pe toate steagurile lui de luptă îl avea pictat pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, a rostit o alocuțiune și părintele Dumitru Florentin Mateciuc, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Botoșani: „Suntem aproape de final; biserica este terminată interior și exterior, clopotnița și gardul finalizate. Mai avem aleea dinspre piață, parcarea și apoi peisagistica - pomii și gazonul. După cuvintele constructorului, se pare că până la sfârșitul lunii mai, vom face recepția lucrărilor. Mulțumesc și eu, în numele enoriașilor Bisericii «Sfântul Gheorghe», Înaltpreasfințitului Părinte Teofan că ne-a onorat și în acest an cu prezența, mulțumesc autorităților și mai ales dumneavoastră, tuturor, pentru faptul că ați venit să ne rugăm împreună. Să aveți o Săptămână Luminată binecuvântată și să vă bucurați de lumina Învierii alături de toți cei dragi ai dumneavoastră”.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți sfinți ai Bisericii noastre. S-a născut în zona Capadociei și a trăit în vremea împăratului roman Dioclețian, alegând serviciul militar. Sfântul a fost torturat pentru că a mărturisit credința în Hristos. Sfântul Gheorghe mai este cunoscut ca ocrotitor al militarilor. Biserica și mormântul martirului se află în Lodd (Lida) - Israel.
Iustina, cel de-al șaselea copil al familiei părintelui Bolohan, a primit luni „haină luminoasă”
Tot luni, 25 aprilie, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a săvârșit Taina Botezului pentru prunca Iustina Bolohan, cel de-al șaselea copil al familiei părintelui Constantin Bolohan. Slujba a fost oficiată la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Botoșani, alături de ierarh slujind un sobor de preoți și diaconi.
La final, IPS Părinte Teofan i-a oferit în dar Iustinei o Sfântă Scriptură, pentru a-i fi călăuză și ajutor în viața de creștină.
Pe fondul declinului demografic din România, Mitropolia Moldovei și Bucovinei are un program de sprijin concret pentru familiile numeroase, program pus sub ocrotirea Sfântului Stelian. Totodată, Mitropolitul Teofan oferă distincții familiilor numeroase de preoți și mireni și participă la botezul fiecărui al cincilea copil născut în familiile preoților din Arhiepiscopia Iașilor.