Hramul Parohiei Lozonschi din Iaşi: „Să vă bucurați că aveți asemenea sfântă ocrotitoare”

27 Noiembrie 2019 15:34 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Ca în fiecare an, în data de 25 noiembrie, credincioşii ortodocşi au sărbătorit-o pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina. Cu acest prilej, Biserica „Sfântul Gheorghe” - Lozonschi din Iaşi, unde paroh este părintele Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi-a sărbătorit cel de-al doilea hram. Programul slujbelor dedicate hramului a debutat în seara zilei de duminică, 24 noiembrie, cu Vecernia unită cu Litia, oficiată de un sobor format din preoţi consilieri de la Centrul eparhial Iaşi, preoţi de la parohiile învecinate, dar şi alţi slujitori din Arhiepiscopia Iaşilor. Protos a fost părintele arhimandrit Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” şi exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor.

Comunitatea Parohiei „Sfântul Gheorghe” - Lozonschi din Iaşi a sărbătorit-o zilele trecute pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina, care este cea de-a doua ocrotitoare a sfântului locaş. Programul slujbelor dedicate hramului a debutat în seara zilei de duminică cu Vecernia unită cu Litia, oficiată de un sobor format din preoţi consilieri de la Centrul eparhial Iaşi, preoţi de la parohiile învecinate, dar şi alţi slujitori din Arhiepiscopia Iaşilor.

La finalul slujbei, cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele arhimandrit Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” şi exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor: „Viața Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina ne este așezată în fața noastră ca semn și ca pildă de urmat. A pătimit multă durere, rămânând neînfricată. Curajul și puterea i-au fost dăruite de Dumnezeu; cuvântul i-a fost inspirat de Bunul Dumnezeu. Un tânăr bogat - cel din Evanghelia zilei - și o tânără bogată, Sfânta Ecaterina. Amândoi ne sunt puși înainte ca să știm să alegem a răspunde în fiecare zi cu înțelepciune «Cred, Doamne!» și să urmăm Lui, ieșind din toate bogățiile acestei lumi, de care ne lipim cu încrâncenare. Să rostim «Cred, Doamne!», iar atunci când ne slăbește credința, să învățăm de la glasul tatălui sfâșiat de durere din Evanghelie a adăuga «Cred, Doamne, ajută necredinței mele!». Dumnezeu să ne ajute și să ne bucurăm de semnele pe care le-a pus în jurul nostru. Să ne bucurăm de această zi de hram, iar dumneavoastră, fii ai parohiei Lozonchi, să vă bucurați că aveți asemenea sfântă ocrotitoare și că împreună sunteți chemați să fiți o familie menită să ducă mai departe mărturia credinței”.

De asemenea, parohul Bisericii Lozonschi, pr. Bogdan Racu, a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru împreuna-rugăciune şi împreuna-slujire. La final, toţi cei prezenţi au fost miruiţi şi au primit câte o iconiţă şi câte un pachet cu alimente.

Sărbătoarea Parohiei Lozonschi a continuat luni dimineață, pe 25 noiembrie, când credincioşii au participat la Sfânta Liturghie dedicată hramului. Slujba a fost oficiată de un sobor numeros de preoţi.

„Sfântul Gheorghe” - Lozonschi este o biserică ortodoxă din municipiul Iaşi, construită în anul 1800 de către boierul Iordachi Lozonschi şi soţia sa, Ecaterina, pe locul unei biserici mai vechi cu acelaşi hram. Locaşul de cult este situat în centrul oraşului Iaşi, pe str. Cloşca nr. 2, în apropierea Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, şi are două hramuri: „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” (23 aprilie) şi „Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina” (25 noiembrie). Biserica „Sfântul Gheorghe” şi „Sfânta Ecaterina” Lozonschi din Iaşi a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi din anul 2004.

De la același autor

Ultimele din categorie