Hramul Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Buzău

Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Hramul Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Buzău

Sute de credincioși au participat, sâmbătă, 23 aprilie 2016, la hramul bisericii „Sfântul Gheorghe” din municipiul Buzău. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii sfântului locaș, mutați la Domnul. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul”.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a evocat viața și personalitatea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

„Curajul de care a dat dovadă acest sfânt militar avea să-i determine pe contemporani să-l cinstească îndată după ce a fost decapitat, iar numele său să fie purtat de mii și milioane de creștini. Prin aceasta, ei și-au arătat cinstirea față de ostașul lui Hristos, Gheorghe, care a înțeles să-L mărturisească pe Fiul lui Dumnezeu întrupat, cu prețul vieții. De altfel, Sfânta Evanghelie pe care am ascultat-o astăzi ne arată că Mântuitorul îi avertizase pe Sfinții Săi ucenici și Apostoli – și, prin ei, pe toți cei ce aveau să creadă în El – că lumea dominată de păcat, indiferent de epoca istorică în care trăim, este și va fi totdeauna ostilă numelui lui Hristos. «Dacă vă urăşte pe voi lumea – spune Mântuitorul – să ştiţi că pe Mine mai înainte decât pe voi M-a urât. Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteţi din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăşte» (Ioan 15, 18-19). Domnul Hristos se referea, aici, la lumea căreia îi place să trăiască în păcate de tot felul și care nu dorește să fie deranjată cu sfaturi evanghelice, menite să le amelioreze starea spirituală; din nefericire, cei ce se complac în păcate, idolatrizând bogăția și hedonismul, nu suportă să audă numele lui Hristos, nici să vadă vreun simbol religios care să le aducă aminte de Dumnezeu, Cel ce este iubire (I Ioan 4, 8), motiv pentru care își întețesc ura împotriva celor ce-L slujesc pe El, ierarhi, preoți, monahi sau credincioși.

Așadar, ostilitatea față de Hristos și Biserica Sa cea Sfântă nu este un lucru nou. Chiar dacă Evanghelia a fost primită de multe popoare, de-a lungul și de-a latul planetei, trebuie să recunoaștem că lumea nu a evoluat prea mult din punct de vedere spiritual, iar aceasta se datorează faptului că nu toți au îmbrățișat credința în Hristos, cu toată convingerea. Dacă în primele secole creștine, lupta împotriva Bisericii se ducea pe față, în vremurile pe care le parcurgem, aceasta se poartă cu multă subtilitate și viclenie; de aceea trebuie să fim cu multă luare aminte și să ne întărim în credință, urmând pilda de viețuire a prietenilor lui Dumnezeu, adică a sfinților mucenici, mărturisitori, cuvioși etc.“, a afirmat Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Sfinții sunt pentru noi exemple de curaj, în ceea ce privește mărturisirea credinței creștine, a mai spus Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian.

„După cum se știe, perioada Postului Mare este marcată de multe ispite și încercări, ce vin atât din partea vrăjmașului diavol, cât și dinlăuntrul nostru, ca urmare a luptei permanente cu patimile proprii, de care nu reușim să scăpăm cu ușurință. Cu toate acestea, am avut parte de câteva popasuri duhovnicești, în care am simțit comuniunea cu sfinții lui Dumnezeu, cu Maica Preacurată și cu toți cei ce s-au preaslăvit în Împărăția Sa. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ca de altfel și Dreptul Lazăr cel înviat a patra zi din morți, pe care îi prăznuim astăzi, sunt pentru noi paradigme de viață autentică trăită în Hristos și cu Hristos; sunt mijlocitori în fața Tronului ceresc, dar și protectori ai noștri, în timpul călătoriei duhovnicești pe care o mai avem de parcurs, în Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Hristos. Sfântul Mare Mucenic Ghorghe ne dă curaj, ne îndeamnă să îndrăznim, iar Sfântul Lazăr ne arată că, dacă vom ține legătura cu vița, care este Hristos, este posibilă atât învierea sufletului din moartea păcatului, cât și învierea trupului, cândva, la sfârșitul veacurilor“, a subliniat Chiriarhul locului.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a primit din partea parohiei o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Sursa: arhiepiscopiabzvn.ro

Citește despre: