Hramul Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț
Biserica „Sf. Ioan Iacob de la Neamț“ din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamț și-a cinstit ieri ocrotitorul. Ieri s-au împlinit 50 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ioan Iacob de la Neamț.
La Biserica „Sf. Ioan Iacob de la Neamț“, aflată în curtea Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamț au început ieri sărbătorile sfinților nemțeni care au loc în fiecare an în perioada 5-7 august. Peste 1000 de credincioși au participat în ziua prăznuirii Sfântului Ioan Iacob de la Neamț la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Programul liturgic a început miercuri seara cu slujba Privegherii oficiată de IPS Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, înconjurat de un sobor de 25 de preoți și diaconi. Pelerinii din toată țara s-au rugat în cadrul acestei slujbe, cinstindu-l pe Sf. Ioan Iacob de la Neamț într-o atmosferă duhovnicească. Spre finalul slujbei, IPS Iosif i-a miruit pe toți credincioșii care au primit apoi litie. În cuvântul de învățătură pe care Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale l-a rostit celor prezenți, a făcut referire la slujbele de priveghere din Biserica noastră și la lumina pe care Sf. Ioan Iacob a adus-o la 50 de ani de când a trecut la cele veșnice. “Privegherea este legată de ispită. Cât de greu este să stai să te rogi ore în șir și să-ți rămână mintea la Dumnezeu. Privegherea este legată în același timp de întuneric și de lumină. Atunci când priveghem, mintea noastră lucrează în inimă pentru a scoate cele rele, astfel încât să fie îndepărtat întunericul pentru a face loc luminii. Privegherea se face în puterea nopții pentru a mărturisi că Hristos este cel care ne-a arătat lumina. Sf. Ioan Iacob se ruga în puterea nopții pentru a învinge moartea. Sfântul Ioan Iacob, la 50 de ani de la trecerea la cele veșnice, aduce lumină celor care niciodată nu l-au cunoscut. Mântuitorul a spus că lumina nu poate fi ascunsă sub obroc, ci se pune la vedere pentru a lumina pe toată lumea. Sfinții, urmându-i lui Hristos au biruit întunericul acestei lumi. Biserica, prin lumina care vine dinlăuntrul inimii sfinților radiază precum soarele“, a spus IPS Iosif. Părintele profesor Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț a remarcat faptul că prezența Înalt Preasfințitului Părinte Iosif a întregit bucuria comemorării celor 50 de ani de când Sf. Ioan Iacob a plecat la ceruri.
Trei ierarhi, la racla Sfântului Ioan Iacob
În ziua prăznuirii Sfântului Ioan Iacob, încă de la primele ore ale dimineții a fost oficiată slujba Aghezmei, Taina Sfântului Maslu și Acatistul. În jurul orei 9:45 soborul de preoți și diaconi, alături de mulțimea de credincioși i-au întâmpinat pe ierarhii care au slujit Sfânta Liturghie. Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Iosif și PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, s-au îndreptat către biserica din curtea seminarului unde s-au închinat mai întâi raclei ce adăpostește o părticică din moaștele Sfântului Ioan Iacob. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită pe un podium amenajat în fața sfântului lăcaș. Au participat preoți, stareți de la mănăstirile nemțene, profesori, autorități locale și județene, elevi și oameni veniți din toate colțurile țării. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenți, absolvenți ai Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț.
Lansarea cărții "Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț - Hozevitul, viață, poezie, învățătură"
După Sfânta Liturghie, în cadrul căreia mulți dintre cei prezenți s-au împărtășit, pr. prof. Ioan Mihoc a amintit faptul că 2010 este anul omagial al Sfântului Ioan Iacob întrucât se împlinesc 50 de ani de la trecerea acestui sfânt la cele veșnice. Părintele profesor Ioan Mihoc a citit apoi cuvântul de binecuvântare pe care Preafericitul Părinte Daniel, Patriahul Bisericii Ortodoxe Române l-a scris în prefața cărții "Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț - Hozevitul, viață, poezie, învățătură", apărută cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan la Editura “Doxologia“ a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. IPS Teofan a amintit faptul că PF Daniel este legat de Biserica “Sf. Ioan Iacob de la Neamț“ “pentru că în timpul păstoririi Preafericirii Sale ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis canonizarea Sfântului Ioan Iacob, iar pe de altă parte, s-a zidit această biserică“.
Sf. Ioan Iacob „un mare dar“
În continuare, IPS Iosif a vorbit credincioșilor semnificația primei Evanghelii de la Sf. Ev. Ioan, capitolul 10, care s-a citit ieri în cadrul Sfintei Liturghii. “Iubirea Preasfintei Treimi se manifestă în libertate. Când neamul omenesc avea nevoie să fie mântuit, Mântuitorul Hristos s-a dăruit pe sine din iubire, nu doar pentru noi, ci și pentru Dumnezeu Tatăl și Duhul Sfânt. Mântuitorul s-a dăruit liber pentru mântuirea lumii din dragoste pentru Tatăl, pentru Duhul și pentru neamul omenesc“, a explicat Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale. Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a amintit câteva aspecte din viața Sfântului Ioan Iacob, subliniind faptul că mesajul pe care sfântul în transmite la 50 de ani de când a trecut la cele veșnice se găsește în poeziile sale, care se găsesc în cartea "Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț - Hozevitul, viață, poezie, învățătură". “Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a oferit acest mare dar, pe Sf. Ioan Iacob, care împreună cu toți sfinții din Moldova din țară și din lume înalță imn de slavă lui Dumnezeu și rugăciune pentru noi pământenii“, a adăugat IPS Teofan. La final cei trei ierarhi au sfințit troița ridicată lângă Biserica “Sf. Ioan Iacob de la Neamț“ pentru a marca cei 50 de ani de când Sf. Ioan Iacob a trecut la cele veșnice.
Birou de Informare pentru pelerini la sărbătorile sfinților nemțeni
La hramul Bisericii “Sf. Ioan Iacob de la Neamț“ de la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț au participat și reprezentanții Centrului de Pelerinaj “Sf. Cuv. Parascheva“ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Astfel, în curtea seminarului a fost amenajat un birou de informare pentru cei care doresc să meargă în pelerinaj în Țara Sfântă în perioada 29-4 octombrie. Pelerinajul este organizat la inițiativa și cu participarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ioan Iacob de la Neamț. Mai multe informații pot fi obținute la Centrul de Pelerinaj “Sf. Cuv. Parascheva“, aflat în incinta Catedralei mitropolitane din Iași, la tel: 0232 276 907, 0724 252 979, 0720500 543 sau pe pagina de internet www.centruldepelerinaj.ro. Biroul de Informare al Centrului de Pelerinaj “Sf. Cuv. Parascheva“ va fi prezent astăzi la hramul Mănăstirii “Schimbarea la Față“ de pe Muntele Ceahlău și mâine la hramul Mănăstirii Sihăstria. (Constantin Ciofu)