Sfântul Apostol Andrei, alături de pelerini – Priveghere în cinstea aducerii sfintelor sale moaște în România

Credincioși veniți în această perioadă la Iași cu ocazia hramului Sfintei Parascheva, după participarea în rugăciune la Procesiunea „Calea Sfinților”, au fost prezenți vineri seara, 12 octombrie 2018, la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde au adus cinstire Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, luând parte la slujba de Priveghere săvârșită de un sobor de preoți și diaconi. 

Sute de ieșeni dar și pelerini din întreaga țară s-au adunat vineri seara în curtea Ansamblului Mitropolitan, unde au luat parte la Procesiunea „Calea Sfinților”, urmând ca la finalul momentului religios, după reașezarea sfintelor moaște în perimetrul special amenajat, credincioșii să participe și la slujba Vecerniei, a Litiei și a Utreniei de la Catedrala Mitropolitană. Astfel, pelerinii veniți să aducă slavă Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, au adus totodată cinstire Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, prin participarea la slujba Privegherii. Credincioși de toate vârstele au adus mulțumire lui Dumnezeu și s-au rugat Sfântului Andrei, fiind prezenți la slujba în cinstea aducerii sfintelor sale moaște în România, în anul 1996. Privegherea a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, avându-l ca protos pe părintele arhimandrit Arsenie Butnaru, starețul Mănăstirii Vlădiceni din Iași. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul „Basileus” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, dirijat de diac. prof. Mihai Ursache și de corul psaltic mitropolitan „Chivotul”. La final, credincioșii au fost unși de părintele arhimandrit cu ulei sfințit și au primit ca merindă duhovnicească pâinea binecuvântată de la slujba Litiei.

Priveghere de toată noaptea în cinstea Sfintei Parascheva, sâmbătă seara

Peste 60.000 de pelerini s-au închinat până în sâmbătă dimineața, 13 octombrie a.c., la baldachinul care adăpostește sfintele moaște ale Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, și ale Sfintei Mucenițe Ecaterina, aduse special din Grecia. Credincioșii sunt așteptați în număr cât mai mare să participe în continuare la manifestările religioase dedicaate hramului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Sâmbătă dimineața, începând cu ora 9.00, Sfânta Liturghie arhierească va fi oficiată de un sobor de slujitori în frunte cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar de la ora 20.00, ierarhul va săvârși slujba Privegherii, urmând ca după miezul nopții să se oficieze Sfânta Liturghie.

Duminică dimineața, pelerinii sunt invitați la Sfânta Liturghie arhierească care va avea loc pe podiumul special amenajat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, începând cu ora 9.00, slujbă săvârșită de un sobor impresionant de ierarhi, preoți și diaconi.

Pentru mai multe fotografii de la Priveghere, click Galerie FOTO

De la același autor

Ultimele din categorie