Cultul Sfintei Parascheva în Eparhia Romanului şi Bacăului

14 Octombrie 2011 02:04 pr. Constantin Gherasim Ştiri

Catedrala arhiepiscopală din Roman îşi serbează astăzi hramul. Aseară, slujba Privegherii a fost oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Manifestările dedicate Sfintei Parascheva în Eparhia Romanului şi Bacăului au început pe 2 octombrie, în parohia Enăcheşti, Protopopiatul Moineşti, unde se află expus spre închinare un veşmânt al Sfintei Parascheva. „Cultul Sfintei Parascheva s-a impropriat pentru prima oară la Roman“, ne-a spus PS Ioachim Băcăuanul.

Credincioşii romaşcani sunt aşteptaţi astăzi la Catedrala arhiepiscopală din Roman pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva. Slujba va fi oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi din cadrul Centrului eparhial Roman. Pentru că nu toţi romaşcanii pot veni la Iaşi să participe la hramul Ocrotitoarei Moldovei, în urmă cu patru ani, la Catedrala din Roman a fost adus un veşmânt care a acoperit pentru o perioadă moaştele Sfintei Parascheva. Despre sărbătorirea hramului Sfintei Parascheva la Roman ne-a vorbit Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul. „În ajunul sărbătorii, preoţii din Roman şi alte protopopiate ale eparhiei se îndreaptă spre incinta Catedralei pentru a se ruga în timpul Privegherii. De fiecare dată încercăm să fim prezenţi acolo. Credincioşii vin să se închine la veşmântul Sfintei Parascheva, dar şi la icoana ei - Sfânta Parascheva împărăteasa - ca şi cum s-ar ruga la moaştele ei. A doua zi, pe 14 octombrie, păstrăm vechea tradiţie, ca ierarhul de la Roman să vină la Iaşi, pentru a sluji alături de soborul de ierarhi la Catedrala mitropolitană“, a precizat PS Ioachim Băcăuanul.

Icoana Sfintei pe stema Eparhiei

Cinstirea Sfintei Parascheva în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a început luna aceasta pe 2 octombrie în Protopopiatul Moineşti, unde există peste 25 de biserici închinate Ocrotitoarei Moldovei, cu prilejul sfinţirii unui aşezământ social-filantropic din parohia Enăcheşti. Lăcaşul de cult al acestei parohii ocrotit de Sfânta Parascheva adăposteşte un veşmânt al Cuvioasei. „Credincioşilor de la noi li s-a vorbit de Sfânta Parascheva, despre cultul ei, despre pelerinajul de la Iaşi. Trebuie  să ştim că pentru prima oară la Roman s-a impropriat cultul Sfintei Parascheva. În acest oraş, cetate medievală atribuită lui Roman I Muşat, la sfârşitul sec. XIV a fost ridicată o biserică cu hramul «Sfânta Vineri», închinată Sfintei Parascheva. Exista un cult al Cuvioasei Parascheva, dat fiind faptul că voievozii moldoveni aveau legătură cu Bizanţul, unde erau moaştele ei. De la înfiinţarea Eparhiei Romanului de către Alexandru cel Bun, a rămas un document în care este amintită cinstirea Sfintei Parascheva la Roman. Cinstirea ei se datorează şi faptului că multe biserici ridicate în această eparhie sunt închinate Sfintei Parascheva. La Moineşti avem peste 25 de biserici închinate Ocrotitoarei Moldovei, şi multe altele în toată eparhia. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca pe stema eparhiei noastre să fie icoana Sfintei Parascheva, care vorbeşte despre cultul ei de peste două sute de ani în această zonă, înainte ca sfintele ei moaşte să ajungă la Iaşi“, a explicat Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul.

Viaţa Sfintei Parascheva este expusă în Catedrala arhiepiscopală din Roman în mai multe registre care arată locurile unde au fost sfintele ei moaşte. Recent, o comisie de arhitecţi bulgari a venit la Roman pentru a studia registrul din viaţa Sfintei Parascheva la Târnovo. Comisia a constatat că în Bulgaria nu se mai păstrează această imagine a cetăţii bulgăreşti. Sfânta Parascheva este pictată în Catedrala de la Roman aşezată pe un tron, asemeni Maicii Domnului. „Poporul avea o evlavie deosebită la această Cuvioasă, atât de smerită, dar atât de înălţată de Dumnezeu, şi poporul o numea «folositoare» de multă vreme. Această reprezentare a Sfintei a fost aprobată de Sfântul Sinod al BOR ca icoană oficială a Sfintei Parascheva de la Roman, după ce în anul 2000 ea a fost pusă în evidenţă în urma restaurării“, a explicat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

De la același autor

Ultimele din categorie