Hramul Sfintei Parascheva a bucurat sufletul României

Știri

Hramul Sfintei Parascheva a bucurat sufletul României

Iașul a devenit astăzi loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credincioși care au participat la sărbătoarea ocrotitoarei Modovei. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de 22 de ierarhi.

Iașul a devenit ieri loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credincioși care au participat la sărbătoarea Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Modovei. Oamenii s-au închinat în aceste zile și moaștelor Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de 22 de ierarhi. “Pelerinajul este o ofrandă a recunoștinței, o jertfă bineprimită de Dumnezeu pentru că este făcută din iubire față de Dumnezeu ca răspuns al nostru la iubirea Lui“, a explicat Patriarhul României.

Clopotele Catedralei mitropolitane din Iași au răsunat a sărbătoare ieri dimineață în ziua hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, și protectoarea a sute de biserici din țara noastră și din afară. Pelerinii veniți din toate colțurile țării și-au îndreptat pașii către cetatea Iașului pentru a-și pleca genunchii la racla Sfintei Cuvioase Parascheva și a Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul. Vremea însorită de toamnă și atmosfera duhovnicească a hramului a bucurat sufletele miilor de români care și-au manifestat evlavia față de sfinții sărbătoriți în aceste zile în capitala Moldovei, care mijlocesc înaintea Tronului Preasfintei Treimi. Ieri dimineață rândul de pelerini se întindea pe aproximativ doi kilometri, timpul de așteptare crescând la 15 ore. Peste 150.000 de persoane s-au închinat moaștelor Ocrotitoarei Moldovei și ale Sfântului Maxim Mărturisitorul în ziua de prăznuire a Sfintei Parascheva, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Județean de Jandarmi Iași. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe podiumul din fața Catedralei mitropolitane din Iași de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu IPS Vasilios, Mitropolit de Elassona și Muntele Olimp, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și exarh patriarhal, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Atenagoras, Episcop de Sinope, PS Vasile, Episcop de Srem, PS Corneliu, Episcopul Hușilor, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, PS Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, PS Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Milostivirea lui Dumnezeu, arătată prin sfinți

Preafericitul Părinte Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit mai întâi despre semnificațiile pericopei evanghelice citite în timpul Sfintei Liturghii. Întâistătătorul Bisericii noastre a amintit faptul că Evanghelia după Sfântul Evanghelist Luca (7, 37-50) a fost rânduită a se citi la pomenirea unei cuvioase. “Femeia păcătoasă arată nu numai regretul pentru păcatele ei, ci și dorința de a fi aproape de Fiul lui Dumnezeu, cel care s-a făcut om din iubirea pentru oameni și pentru mântuirea lor. Sfânta Cuvioasă Parascheva nu a fost o femeie păcătoasă pentru că ea, din tinerețiele ei, a ales să devină călugăriță. De la vârsta de zece ani a simțit chemarea pentru o viață trăită în rugăciune, în post și în pocăință. Sfânta Parascheva nu s-a pocăit doar pentru ea ci și pentru o mulțime de oameni care nu știu, nu pot sau nu vor să se roage“, a spus Părintele Patriarh Daniel, care a continuat predica facând referire la viața Sfintei Parascheva. “Sfânta Cuvioasă Parascheva unește prin rugăciunile ei și prin sfintele ei moaște popoare ortodoxe, greci, bulgari, sârbi, români. Astfel vedem cum Dumnezeu prin sfinții săi întărește Biserica Sa, întrucât Biserica este adunarea oamenilor în iubirea Preasfintei Treimi. Sfinții sunt cei care ne ajută să simțim că Biserica este trupul lui Hristos. Prin sfinții și moaștele sfinților Săi, Dumnezeu arată milostivirea și ajutorul Său“, a adăugat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Folosul și înțelesul pelerinajului

În continuare, PF Daniel a reliefat viața, opera teologică, scrierile ascetice și scrierile dogmatice ale Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul, “care a apărat adevărul întrupării Mântuitorului Hristos și taina mântuirii omului“, după care a vorbit despre semnificația pelerinajului și despre menirea pelerinului. “Pelerinul este un căutător de Dumnezeu și de sfințenie. Mântuitorul Hristos îndeamnă pe toți creștinii: <<Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și toate celelalte se vor adăuga vouă>>. Dar pe de altă parte spune: <<Împărăția mea nu este din lumea aceasta>>. Pelerinul caută în lumea aceasta Împărăția lui Dumnezeu care nu este din lumea aceasta dar se arată în arvună în această lume prin cele șapte Sfinte Taine și prin lucrarea sfinților Bisericii. Pelerinajul este o ofrandă a recunoștinței, o jertfă bineprimită de Dumnezeu pentru că este făcută din iubire față de Dumnezeu ca răspuns al nostru la iubirea Lui. Pelerinajul este și un moment de pocăință și de rugăciune mai intensă, de aceea fie ne spovedim aici, fie acasă înainte de a pleca în pelerinaj. Pelerinajul este și un act de pocăință însoțit de osteneala drumului, de răbdarea frigului, de o anumită jertfă făcută prin darurile date bisericii sau mănăstirii respective. Pelerinajul este un moment de cerere a ajutorului lui Dumnezeu ca să ne scape de greutăți, să ne ocrotească familia, să ne ocrotească pe cei dragi, să ocrotească Biserica și poporul Său“, a spus în încheiere PF Părinte Daniel.

Cuvânt de binecuvântare din partea arhimandritului Partenie

În timp ce soborul de ierarhi, preoți și diaconi s-au împărtășit, arhim. Partenie, starețul Mănăstirii “Sf. Pavel“ din Sfântul Munte Athos, cel care a adus anul acesta la Iași, cu binecuvântarea Sanctității Sale, Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, moaștele Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul, a adresat un cuvânt de binecuvântare. Arhimandritul Partenie a evocat personalitatea și învățăturile pline de conținut teologic ale Sfântului Maxim Mărturisitorul. Înalt Preasfințitul Părinte Teofan și-a exprimat bucuria pentru faptul că slujba Sfintei Liturghii din ziua pomenirii Sfintei Parascheva a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel. Părintele Mitropolit Teofan a mulțumit ierarhilor, preoților și pelerinilor din țară și străinătate pentru prezența la hramul Sfintei Parascheva.


“Sunt mulțumită sufletește pentru că am reușit să ajung după 34 patru de ani“

Pelerinii care au participat la hramul Sfintei Parascheva au stat peste zece ore la rând pentru a se închina cinstitelor moaște. Deși a fost obositor, credincioșii de toate vârstele au mărturisit că nu simt oboseala și sunt mulțumiți din punct de vedere sufletesc. “Stăm de aseară (n.r. miercuri seara) la rând pentru a ne închina moaștelor Sfintei Parascheva. Nu simt oboseala după 12 ore de stat la rând cu fiul meu de 2 ani în brațe. A fost bine că vremea nu a fost friguroasă. M-am rugat pentru sănătatea familiei. Faptul că am venit la această sărbătoare este o mare binecuvântare pentru noi“, a spus Paula din Galați. “M-am așezat la rând miercuri seara la ora 18:00. A fost foarte aglomerat, dar m-a întărit Dumnezeu, mai ales că este prima dată când vin să mă închin moaștelor Sfintei Parascheva. Sunt foarte mulțumită sufletește pentru că am reușit să ajung după 34 patru de ani. Nu mai simt oboseala și mai mult de atât am o liniște și o pace sufletească pentru că am reușit să mă închin moaștelor celor doi sfinți. M-am rugat pentru sănătatea mea și a familiei, dar și pentru ca să fie mai bine traiul din țara noastră. Abia aștept să ajung acasă pentru a duce din duhul Sfintei Parascheva pe care l-am simțit la Iași. De aceea am luat și câteva hăinuțe ale copiilor pe care le-am atins de racla sfintei“, a mărturisit Clara Râpeanu din Râmnicu Sărat. (Constantin Ciofu)