Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Îmblânzirea inimilor împietrite” purtată în procesiune în toate gările din Moscova
Toate gările din Moscova s-au bucurat de oficerea unei slujbe de mijlocire, săvârșite dinaintea Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Îmblânzirea inimilor împietrite”.
O procesiune cu Icoana făcătoare de minuni și izvoratoare de mir a Maicii Domnului „Îmblânzirea inimilor împietrite”, a avut loc ieri, 18 februarie, în toate stațiile de cale ferată din Moscova, potrivit Interfax Religion. În fiecare dintre cele nouă stații feroviare din capitala Rusiei, s-a oficiat o slujbă a Acatistului în fața Icoanei, toți cei prezenți rugându-se Maicii Domnului pentru pace și bună înțelegere. Gările nu au fost alese în mod întâmplător pentru această procesiune, recent, stațiile din Leningrad, Paveletsky și Kursk fiind evacuate în urma unor false alerte teroriste.
Icoana a călătorit mult în Rusia și în lume, din 6 martie și până la Paști, urmând a se afla în Statele Unite ale Americii.
Icoana, mai puţin obişnuită într-adevăr, este cunoscută sub numele de „Şapte Săgeţi”, „Profeţia lui Simeon” sau „Îmblânzirea inimilor împietrite”, fiind sărbătorită, conform sinaxarelor ruse, la 13 august (26 august) şi în cursul săptămânii de după Duminica Tuturor Sfinţilor. Este una dintre puținele icoane în care Fecioara Maria apare singură, inima Ei fiind străpunsă cu șapte săgeți. Așezarea săgeților diferă în reprezentări: patru pe partea stângă și trei pe partea dreaptă, sau invers, ori câte trei în fiecare parte și una pe verticală în partea de jos. Șapte semnifică în cazul de față plinătatea necazului, a durerii și a suferinței.
Fundamentul scripturistic pentru această Icoană se regăsește în proorocia Dreptului Simeon, cel care a ieșit în întâmpinarea Domnului, atunci când a fost dus la Templul din Ierusalim de către Fecioara Maria și Iosif la patruzeci de zile după nașterea Sa. Atunci, Dreptul Simeon i-a zis Născătoarei de Dumnezeu: „Iată, Acesta este pus spre căderea şi spre ridicarea multora din Israel şi ca un semn care va stârni împotriviri. Şi prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi” (Lc. 2, 34-35).
Deşi există numeroase Icoane ale Maicii Domnului „Şapte Săgeţi” şi copii ale acestora, una dintre ele este mai cunoscută, prin minunile înfăptuite, cea din bisericuţa „Sfântul Ioan Teologul” de lângă Vologda, Rusia.
Icoana a fost amplasată în clopotniţa bisericii de lângă râul Toşin, dar cu trecerea timpului, nu se ştie de ce, a fost întoarsă cu faţa în jos şi transformată în simplă... scândură. Dumnezeu nu a îngăduit mult timp o asemenea situaţie. Un bărbat din împrejurimile orașului Kadnikov, apropiat de orașul Vologda, care fusese bolnav mulți ani și mergea șchiopătând, a auzit o voce într-un vis spunându-i că se va vindeca dacă va merge la Biserica Sfântul Ioan Teologul de lângă Vologda, să găsească Icoana Maicii Domnului în turnul clopotniței. De două ori s-a dus, dar nu a fost lăsat să intre în turn. Când s-a întors pentru a treia oară cu credință, cei ce îngrijeau Biserica, văzându-l din nou pe pelerinul bolnav, și-au făcut milă și l-au lăsat în clopotniță. El a descoperit imediat ceea ce a căutat. Icoana fusese întoarsă cu fața în jos astfel încât părea că e o simplă scândură, iar clopotarii mergeau pe ea în drumul spre clopot. Icoana a fost curățată și s-a săvârșit un Paraclis în fața ei. Pe când se ruga fierbinte în fața Icoanei, bărbatul s-a vindecat în mod miraculous.
Au urmat în timp, multe alte asemenea vindecări. Icoana este cunoscută ca fiind grabnică ajutătoare în suferințe și dureri grele. Această Icoană este de asemenea una dintre „icoanele plângătoare”, în momentele grele pentru popor, lăcrimând. Spre exemplu, în ziua de 12 august 2000, când s-a distrus submarinul Kursk, dar şi la 11 septembrie 2001, când au fost distruse Turnurile Gemene din New York. Şi copiile acestei Icoane sunt făcătoare de minuni.
În timp, rama de lemn datorită momentelor în care Icoana a izvorât mir, a ajuns să cântărească de la câteva kilograme, cât avea la început, peste 20 de kilograme în prezent.