„Icoana – fereastră spre Dumnezeu”, la Parohia Icoanei din București
Parohia Icoanei din Capitală organizează în perioada 12-18 martie 2019, cu prilejul Duminicii Ortodoxiei, mai multe evenimente religioase şi culturale sub genericul Icoana – fereastră spre Dumnezeu.
Evenimentul ajuns la a 12-a ediţie se desfăşoară cu binecuvântarea Patriarhului României. Potrivit Sectorului Cultural şi Comunicaţii Media al Arhiepiscopiei Bucureştilor, programul manifestărilor religioase este următorul:
Marți, 12 martie 2019
Ora 10.00 – Cerc pastoral cu toți preoții din Protopopiatul Sector II Capitală în sala I. L. Caragiale din sediul Primăriei Sector 2, cu tema: „12 ediții ale proiectului Icoana – fereastră spre Dumnezeu, exemplu de bună practică a relațiilor dintre administrația locală și parohii”;
Miercuri, 13 martie 2019
Ora 18.00 – conferință despre sfintele icoane susținută de Diac. Conf. Sorin Adrian Mihalache de la Facultatea de Teologie Dumitru Stăniloae din Iași;
Joi, 14 martie 2019
Ora 12.00 – primirea la biserica Parohiei Icoanei a icoanei Maicii Domnului – Iordănița de la Așezământul Românesc de la Ierusalim și a raclei cu fragmentul din sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Efrem cel Nou de la Catedrala Patriarhală și așezarea lor spre închinare în baldachinul din fața bisericii;
Sâmbătă, 16 martie 2019
Orele 17.00-19.00 – slujba Vecerniei la biserica Parohiei Icoanei urmată de procesiunea Lumina Ortodoxiei.
Duminică, 17 martie 2019
Orele 09.30-12.30 – Sfânta Liturghie pe scena amplasată în curtea Parohiei Icoanei;
Orele 13.00-13.45 – procesiunea Icoana – fereastră spre Dumnezeu în jurul Parcului Icoanei;
Luni, 18 martie 2019
ora 18.00 – conferința Icoana din sufletul meu, organizată în incinta bisericii Parohiei Icoanei, cu participarea Pr. Conf. Dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu.
Icoana Maicii Domnului Iordăniţa
Icoana s-a aflat timp de peste 30 de ani în biserica Schitului Românesc de pe malul Râului Iordan, ridicat de Patriarhia Română în anul 1935 în regiunea Qasr al Yahud, la locul istoric al Botezului Domnului Iisus Hristos. În anii 1967-1970 din cauza războiului declanșat în zonă, biserica românească a fost bombardată şi grav avariată.
Icoana a fost salvată de Arhiepiscopul Lucian Florea, în timpul slujirii sale ca Reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului, în anii când schitul de la Iordan fusese închis. Când au început bombardamentele în zonă, icoana Iordăniţa a fost scoasă şi adusă la Așezământul Românesc de la Ierusalim, unde se află în prezent așezată într-un baldachin de lemn din pridvor.
Foto: basilica.ro