Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, în pelerinaj la Ipatele

Arhiepiscopia Iaşilor

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, în pelerinaj la Ipatele

    • Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, în pelerinaj la Ipatele
      Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, în pelerinaj la Ipatele

      Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, în pelerinaj la Ipatele

În localitatea Ipatele din județul Iași va fi oficiat duminică, 12 iunie 2022, de la ora 17:00, Acatistul icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, urmat de slujba Aghesmei Mici.

Cu acest prilej, se va organiza o procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu. Aceasta va fi adusă de către o delegație condusă de către arhimandritul Nicodim Gheorghiță, starețul așezării monahale din Dealul Mare, pentru a rememora minunea pe care Maica Domnului a săvârşit-o pe 10 iunie 2015, când, după o secetă îndelungată, cerul a revărsat ploaie peste pământul însetat. Elena Luminiţa Lipşa, primăriţa comunei Ipatele, a menţionat că pelerinajul cu icoana făcătoare de minuni „este o mare binecuvântare”: „Suntem singura comună din ţara noastră în care icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu poposeşte din 2015. Acest pelerinaj este organizat datorită Preasfinţitului Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, din vremea slujirii ca exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. Cu binecuvântarea cerută de către Preasfinţia Sa de la Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost adusă pe 10 iunie 2015 în pelerinaj la Ipatele, prin bunăvoinţa arhimandritului Nicodim Gheorghiţă. Astfel, părintele stareţ a ascultat rugămintea domnului Constantin Postârnac, primarul emerit al comunei Ipatele, fiu duhovnicesc al Preacuvioşiei Sale, de a aduce Sfânta Icoană pentru a înălţa rugăciuni ca cerul să reverse ploaie peste pământul însetat. Rugăciunile preoţilor şi ale credincioşilor, dar mai ales puterea Sfintei Icoane a făcut atunci minunea mult aşteptată. Dumnezeu a trimis ploaie peste aceste meleaguri din momentul în care Sfânta Icoană a ajuns la hotarul comunei Ipatele”.

Îi aşteptăm pe toţi iubitorii de credinţă şi de sfinţi la acest popas duhovnicesc”

Pentru a mulţumi Maicii Domnului pentru marea minune făcută sub ochii a sute de oameni, se vor înălţa rugăciuni la troiţa situată la izvorul din incinta pavilionului administrativ a satului Ipatele. Aici se află o frumoasă troiţă, ridicată de familia Postârnac Constantin şi Viorica, pe care este reprezentată o replică a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu şi o icoană cu Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Troiţa a fost sfinţită pe 12 iunie 2016 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în vremea slujirii ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Înaltpreasfinţia Sa a slujit de atunci şi până în 2020 la Ipatele în preajma zilei în care s-a petrecut marea minune. „Îi aşteptăm pe toţi iubitorii de credinţă şi de sfinţi la acest popas duhovnicesc pentru a cere mijlocirea Maicii Domnului şi pentru a primi aşa cum se cuvine oaspeţii de aproape şi de departe”, a mai adăugat primăriţa Elena Luminiţa Lipşa. Amintim că icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a poposit de-a lungul anilor în mai multe locuri din ţara noastră, dar şi într-o parohie românească ortodoxă din Italia. Pelerinii mărturisec mereu cum sunt izbăviţi de suferinţe, necazuri şi boli, prin rugăciunile pe care le aşază în faţa acestui odor de mare preţ.

Citește despre: