Icoane din patrimoniul Mănăstirii Sinai, disponibile online

Ortodoxia în lume

Icoane din patrimoniul Mănăstirii Sinai, disponibile online

Universitatea Princeton a publicat în mediul online o colecţie de icoane vechi din patrimoniul Mănăstirii Sf. Ecaterina din Sinai. Colecţia cuprinde icoane datate din Antichitatea târzie până în era modernă, cu date despre fiecare vestigiu în parte.

Digitalizarea a fost efectuată de o echipă de la Universităţile Princeton, Michigan şi Alexandria, după ce icoanele au trecut printr-un proces de restaurare la finele anilor 50.

Colecţia este intitulată Icoanele Sinaiului.

Cele peste 1000 de imagini sunt disponibile pentru a fi descărcate și utilizate în scopuri didactice și academice.

„Documentația colectată (…) sub conducerea profesorului George Forsyth și a profesorului Kurt Weitzmann este o resursă profund importantă pentru studiile bizantine”, se menţionează pe site-ul colecţiei.

Rezoluţia imaginilor este de 1024 pixeli.

Mănăstirea Sf. Ecaterina este una dintre cele mai vechi mănăstiri creştine, fiind construită, potrivit tradiţiei, pe locul unde Dumnezeu i s-a descoperit lui Moise sub forma Rugului Aprins.

Dintre icoanele aflate în patrimoniul aşezământului monahal, trei sunt cunoscute în toată lumea, pictate în encaustic (culori topite în ceară), reprezentându-i pe Hristos, pe Maica Domnului cu Pruncul, însoţită de sfinţi şi îngeri, şi pe Sfântul Apostol Petru.

Nu în ultimul rând, Mănăstirea „Sfânta Ecaterina” dispune de a doua cea mai mare colecţie de manuscrise creştine din lume, după Biblioteca Vaticanului, însumând 3000 de manuscrise, dintre care două treimi în greacă și restul în arabă, slavonă, siriană, coptă, georgiană, armeană și etiopiană.

Cele mai multe au conținut creștin, dar există și documente cu valoare istorică despre împărați, patriarhi, arhierei, egumeni și sultani.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: