Ierarhi şi teologi participanţi la „Întâlnirea cu duhovnicul”, în rugăciune la Sfântul Paisie
Biserica noastră îl pomeneşte în fiecare an, pe 15 noiembrie, pe Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi, sfânt ce este ocrotitorul Mănăstirii Neamţ. Şi în acest an, sărbătoarea hramului a venit ca o continuare a Colocviului internaţional „Întâlnirea cu duhovnicul”, eveniment dedicat, în ediţia din acest an, părintelui Sofian Boghiu. Au fost prezenţi la Neamţ ierarhi, monahi şi profesori din ţară şi străinătate, preoţi profesori de la facultăţile de teologie ortodoxă. După slujba Privegherii oficiată miercuri, ziua de ieri a început cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie săvârşită de doi ierarhi ai Bisericii noastre: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.
Ierarhii şi teologii participanţi la Colocviul internaţional „Întâlnirea cu duhovnicul” s-au rugat împreună Sfântului Paisie la Mănăstirea Neamţ, aşezământ pe care cuviosul l-a păstorit timp de cincisprezece ani. Sfânta Liturghie a fost oficiată ieri, în ziua de cinstire a Sfântului Paisie Velicicovschi, în biserica mare a mănăstirii de Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului.
După citirea Evangheliei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit cuvântul de învăţătură în care a subliniat trei aspecte referitoare la învăţăturile Sfântului Paisie de la Neamţ: „Trei lucruri sunt importante pentru viaţa creştinului, după cum mărturisea, poate chiar din acest loc, Sfântul Paisie de la Neamţ. În primul rând, omul este chemat să păstreze credinţa cea adevărată şi în mod special învăţăturile legate de Sfânta şi Dumnezeiasca Treime şi de Întruparea Fiului lui Dumnezeu. În al doilea rând, amintea Sfântul Părinte Paisie: Omul să nu facă nimic dacă nu are mărturie din Sfânta Scriptură şi din Sfinţii Părinţi ai Bisericii. Şi în al treilea rând, darul lui Dumnezeu, pe care Sfântul Paisie îl vedea întruchipat în rugăciunea cea cu lacrimi, dobândirea stării de frică faţă de Dumnezeu, smerenia, dragostea şi veselia duhovnicească”.
Sfântul Paisie a fost timp de 15 ani stareţ al mănăstirilor Neamţ şi Secu, unde se respecta întru totul rânduiala atonită. El a fost stareţ şi la Mănăstirea Dragomirna. A organizat şcoli de traduceri şi caligrafie. Pentru sfinţenia vieţii sale, numele Cuviosului Paisie de la Neamţ era cunoscut în sec. XVIII în toate ţările ortodoxe, începând din Muntele Athos până în Lavra Peşterilor din Kiev şi de la Mănăstirea Optina până în sihăstriile din nordul Rusiei.
Ultima sesiune de comunicări
Colocviul dedicat părintelui Sofian Boghiu s-a încheiat ieri după-amiază. La Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ s-a derulat ultima sesiune de comunicări, cea de-a IV-a, de mărturii ale celor ce l-au cunoscut pe părintele Sofian. S-au adresat publicului prezent protosinghelul Arsenie Muscalu - „Nevoinţa duhovnicească a liniştirii în viaţa şi învăţăturile părintelui Sofian Boghiu”, jurnalistul Cristian Curte - „Calea părintelui Sofian: nejudecarea aproapelui” şi părintele Florin Botezan, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia - „Părintele Sofian Boghiu - lucrător şi dascăl al Rugăciunii lui Iisus”.
În final, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a prezentat concluziile ediţiei din acest an a Colocviului „Întâlnirea cu duhovnicul”: „Cuvintele cele mai des folosite în legătură cu părintele Sofian au fost cele legate de «om al iertării», «om al blândeţii», «om al întoarcerii obrazului», «om al nejudecăţii aproapelui», «om fără zgomot făcut în jurul său», «om al smereniei, al dragostei, al ascultării». Nu se poate în aceste zile, fiind împreună cu părintele Sofian, să nu recunoaştem, cel puţin în tainiţa inimii, unde suntem noi şi unde au ajuns aceşti mari părinţi. Stăruinţa în această constatare şi recunoaşterea acestei distanţe între locul şi starea în care ne găsim noi şi locul şi starea la care au ajuns ei poate să mai depăşească, măcar cu un mic pas, distanţa enormă între ceea ce suntem noi şi starea pe care au dobândit-o ei”.
Colocviul „Întâlnirea cu Duhovnicul” este un eveniment duhovnicesc şi academic organizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universităţii „Alexandru I. Cuza” din Iaşi. Acestă manifestare doreşte să pună în lumină personalitatea marilor părinţi duhovniceşti, aparţinând tezaurului spiritual ortodox. Evenimentul doreşte să aducă împreună ierarhi, părinţi stareţi, maici stareţe, profesori universitari, teologi, monahi şi credincioşi mireni ucenici ai părintelui omagiat, pentru a da o mărturie vie şi personală cu privire la lucrarea şi mesajul duhovnicesc al acestuia. Sesiunile colocviului se desfăşoară de obicei pe parcursul a trei zile în luna noiembrie a fiecărui an, la Centrul eparhial din Iaşi şi la Mănăstirea Neamţ.