Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Ein Karem  

Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din Ein Karem (Israel) 

Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul“ este cunoscută și sub denumirea de „Sfântul Ioan cel din Munți“. Acest al doilea nume vine de la cuvintele „ținut muntos“, menționate de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, atunci când relatează vizita Fecioarei Maria făcută verișoarei sale, Elisabeta, pe când aceasta din urmă purta în pântece pe Sfântul Ioan Botezătorul.
„Și în acele zile, sculându-se Maria, s-a dus în grabă în ținutul muntos, într-o cetate a seminției lui Iuda. Și a intrat în casa lui Zaharia și a salutat pe Elisabeta. Iar când a auzit Elisabeta salutarea Mariei, pruncul a săltat în pântecele ei și Elisabeta s-a umplut de Duh Sfânt, și cu glas mare a strigat și a zis: Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău.“ (Luca 1, 39-42).
Sfântul Apostol și Evanghelist Luca nu precizează cum se numește cetatea spre care a plecat în grabă Maria, dar tradiția creștină, confirmată și de săpăturile arheologice, ne spune că e vorba de Ein Karem. În secolele IV-V, bizantinii au folosit această zonă pe post de cimitir, datorită mormintelor a doi martiri necunoscuți, amintiți și în inscripția de la poarta bisericii. În secolele V-VII, bizantinii au construit aici o bisericuță în amintirea Sfintei Elisabeta.
La această casă a lui Zaharia a venit Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pentru a o vizita pe verișoara ei, Elisabeta. În această casă s-a născut Sfântul Ioan Botezătorul. Acum, pe acest loc se înalță o biserică foarte înaltă. Pe partea stângă, după intrarea în biserică, sub un mic Altar, se află o micuță peșteră. În această peșteră a fost născut Sfântul Ioan.
O mare și frumoasă biserică se înălța pe acest loc încă din perioada cruciaților. În orice caz, imediat după căderea Imperiului Latin, în anul 1187, clădirea bisericii a fost mult redusă de către localnicii musulmani, din aceasta ei făcând grajd pentru adăpostit vitele, mai bine de patru secole. Biserica cruciaților a fost distrusă de Saladin sau, mai exact, a fost transformată într-un mare han.
Mai mulți pelerini scriitori au mărturisit despre situația grea a Bisericii Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Ein Karem, până în momentul în care franciscanii au recuperat acest loc sfânt, în secolul al XVII-lea. Odată cu venirea acestora, clădirea bisericii și anexele acesteia au început a fi curățate și folosite potrivit scopului lor inițial. Biserica din Ein Karem a fost redată cultului creștin.
 

Ultimele din categoria Locuri sfinte

Recomandările zilei

Citește și