Capernaum  

Capernaum (în ebraică "כפר נחום", „Kfar Nachum“ adică „satul lui Nachum“) a fost o localitate în Israel. Capernaum a fost un vechi sat de pescari pe malul de nord al Mării Galileea. A fost populat între anii 150 î.Hr. și cca. 750, dar astăzi este în ruine. Conform Evangheliei după Luca 4, 31-44, a fost unul din locurile în care Iisus din Nazaret a vindecat un îndrăcit în sinagogă. La ieșirea din sinagogă, Mântuitorul Iisus Hristos a vindecat-o de friguri pe soacra lui Simon Petru; de asemenea, Iisus a vindecat pe toți bolnavii atinși de felurite boli (Luca 4, 40).
Orașul a fost menționat de 16 ori în Noul Testament. Este locul de naștere a proorocului Naum.
Capernaumul a fost unul din locurile preferate ale lui Mântuitorului Iisus Hristos. Capernaum, Bethsaida și satele din împrejurimi au dat o mare parte din discipolii lui Iisus. O parte din minunile înfăptuite de Iisus s-au petrecut aici. Petru, Andrei, Iosif, Ioan au fost pescari din Capernaum și Matei vameșul, de asemenea.
Dar cu toate că a fost unul din locurile iubite ale Mântuitorului, Acesta Îl amenință aspru din cauza nepocăinței în ciuda mulțimii minunilor: „Și tu, Capernaume: N-ai fost înălțat până la cer? Până la iad te vei coborî. Căci de s-ar fi făcut în Sodoma minunile care s-au făcut în tine ar fi rămas până astăzi. Dar zic vouă că pământului Sodomei îi va fi mai ușor în ziua judecății decât ție“ (Matei 11, 23-24).
Săpăturile arheologice au scos la lumină ruinele unei case cu însemne creștine din sec. al II-lea și ale unei biserici din sec. al IV-lea. Se presupune că este casa Sfântului Apostol Petru. Ruinele Sinagogii Albe sunt din vremea ocupației romane și a trecerii Mântuitorului Iisus pe aici. Astăzi, ruinele antice sunt în custodia bisericii franciscane și a celei otrtodoxe grecești.
 

Ultimele din categoria Fotografii artistice

Pe aceeași temă

Recomandările zilei

Citește și