Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Drochia  

Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Drochia (Hram: „Adormirea Maicii Domnului“; raionul Drochia, bd. Independentei, nr. 60, Republica Moldova)

Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Drochia (Republica Moldova) a fost construită după modelul slav, cu meșteri ucraineni din Vinița. Interiorul este pur românesc, mobilierul și iconostasul sunt făcute la comandă la Mănăstirea Plumbuita din București. Fresca e realizată de Petre Achințenie. Fiul său Ionuț Laurențiu Achințenie a lucrat la catapeteasmă. Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Drochia este unicul lacaș sfânt din Basarabia care a fost pictată de marele maestru, pictorul român, Petre Achițenie.
Amploarea construcției de la Drochia este impresionantă. În aprilie 1988 a avut loc sfințirea locului și, în mai puțin de patru ani, au fost înălțați pereții catedralei. Forma și amplasarea turlelor a gândit-o și elaborat-o însuși preotul Pavel Vuluță, iar ideile sale au fost materializate de meșterii din Tighina. Cele cinci cupole simbolizează pe Iisus Hristos și pe cei patru evangheliști.
Catedrala din Drochia e cea dintâi construită „din nou“ în toată Basarabia. În această țară, vorbind despre ortodoxie, în această etapă, primul cuvânt care îți vine în minte este: șantier. Se construiește sau se reconstruiește imens. Biserici și suflete se ridică din țărână iarăși, în spiritul credinței.
Cu mult timp în urmă pe locul actualei catedrale a fost o biserică de lemn, în care s-a slujit vreo câteva zeci de ani, dar pe urmă, în U.R.S.S., ea a fost închisă, și o perioadă a fost folosită ca depozit, apoi sală sportivă și apoi a fost demolată. În 1989, un grup de inițiativă, în frunte cu dna Elena Bodiu, a început să cerceteze ce era cu biserica veche și să facă demersuri către executivul raional Drochia, pentru construcția uneia noi.

Ultimele din categoria Locuri sfinte

Pe aceeași temă

Recomandările zilei

Citește și