Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, prezent în mijlocul copiilor aflaţi în grija Căminului „Sfântul M. M. Gheorghe” din Dolhasca

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, prezent în mijlocul copiilor aflaţi în grija Căminului „Sfântul M. M. Gheorghe” din Dolhasca

A devenit tradiție ca la fiecare sfârșit de an, în perioada sărbătorilor, copiii din Centrul „Sfântul M.M. Gheorghe” din Dolhasca să ofere un recital de colinde și urături, în prezența diferiților invitați ce ajută la bunul mers al acestui așezământ social.

Îndrumați de către familia preoților Saftiuc Gheorghe și Teofil Mihail, împreună cu doamnele preotese Mioara și Georgiana, copiii susținut, pe data de 29 decembrie 2017, un program bine pus la punct, ce a constat în recital de colinde, cântece populare și obiceiuri de Anul Nou. Nu a lipsit jocul caprei și al ursului, precum și un frumos Plugușor, ce i-a încântat pe cei prezenți. Preoteasa Mioara Saftiuc este cea care le insuflă copiiilor dragostea de tradiție, de credință și cea care duce o muncă asiduuă alături de ceilalți membri ai familiei pentru o bună creștere, dar mai ales pentru crearea tuturor condițiilor pentru ca cei 22 copii aflați în grijă să ducă o viață normală. fără a simți lipsa materială și afectivă.

Ca de fiecare an, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost prezent în mijlocul copiiilor, alături de oficiali ai Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, oficialități ale orașului Dolhasca, pr. Adrian Dulgheriu, protoiereu al Protopopiatului Fălticeni, și oameni de bună credință care ajută la bunul mers al acestei instituții.

„Sărbătoarea Nașterii Domnului este sărbătoarea copiiilor. Ceea ce am auzit și văzut în această zi este rodul ostenelii acestor copii, dar și roada muncii maicii preotese Mioara, a părintelui Gheorghe și a părintelui Mihail. Această familie s-a dăruit trup și suflet pentru slujirea acestor copii cu multe nevoi. Acest așezământ, zi de zi, are pace și dragoste creștinească și îl rog pe Bunul Dumnezeu să le dea sănătate copiilor, multă minte la învățătură și ascultare. Trebuie să mulțumim și celor care, pe măsura dragostei și posibilităților, aduc ajutor material pentru buna desfășurare a viețuirii și activităților în acest așezământ de binefacere. Anul Nou să fie cu sănătate și bună sporire în toate”, le-a spus Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților celor prezenți.

La final, pr. Gheorghe Saftiuc a reliefat în linii mari ceea ce s-a întâmplat de-a lungul celor 19 ani de când acest centru a luat ființă, arătând că „Biserica, de-a lungul timpului, își împlinește misiunea sa în lume, în viața credincioșilor ei, urmând îndemnul Mântuitorului privind iubirea față de aproapele. Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Pimen pentru prezența sa în mijlocul nostru din fiecare an și pentru grija ce o poartă pentru noi. Totodată, mulțumim tuturor celor prezenți, care ne sprijiniți în mod constant pentru a face viața mai frumoasă acestor copii”.

Colindători şi daruri pentru copiii din casa de tip familial din Dolhasca

Copiii aflaţi în grija Căminului „Sfântul M. M. Gheorghe” din Dolhasca, județul Suceava, Protopopiatul Fălticeni, au primit vestea apropierii marii sărbători a Naşterii Domnului, miercuri 7 decembrie, printr-un recital de colinde susţinut de Grupul vocal-instrumental  „Noiţele” din Bogdăneşti. Această iniţiativă a venit din partea Protoieriei Fălticeni, în colaborare cu Școala Gimnazială Bogdăneşti, reprezentată de directorul Nicoleta Ursuţu, şi Parohia Bogdăneşti I, păstorită de părintele Ursuţu Maricel.

Colindătorii au fost aşteptaţi cu nerăbdare şi mare emoţie de copii, care, la rândul lor, au colindat pe invitaţi prin frumoase colinde din repertoriul folcloric şi au intonat şi cântări patriotice.

În grija Căminului „Sfântul M. M. Gheorghe” din Dolhasca se află 20 de copii cu vârste cuprinse între 5  şi 18 ani, care locuiesc, merg la şcoală, iau masa şi îşi fac temele aici. De asemenea, participă la activităţi recreative, iar în zilele libere învaţă să gătească şi să se gospodărească, pentru a se putea descurca mai târziu independent. Majoritatea copiilor provin din familii destrămate, abandonaţi de părinţi, care uită să-i mai viziteze sau să se mai intereseze de soarta lor. În încheierea recitalului, învăţătorul Costîn Ioan,cel care pregăteşte grupul de instrumentişti de la Bogdăneşti, a  mulţumit pentru faptul că a luat parte la această bucurie adusă  copiilor, rugând pe Cel de Sus să nu le umbrească cu nimic viaţa și îndemându-i pe cei mici să zâmbească şi să fie mereu copii. Ursuţu Nicoleta, directoarea de la Şcoala Gimnazială din Bogdăneşti, a arătat că îşi doreşte să continue această colaborare şi prin alte activităţi, gândindu-se la cât de greu şi ce jertfă este să ai grijă şi să creşti atâţia copii.

La final, Moş Crăciun a sosit în persoana părintelui protopop Adrian Dulgheriu şi a colindătorilor de la Bogdăneşti, care au dăruit cadouri copiilor de la Dolhasca. Pr. Adrian Dulgheriu a spus că simte o apropiere de copiii din cele două comunităţi - Bogdăneşti şi Dolhasca -exprimată şi  prin toate activităţile întreprinse de Protoierie: „Se văd transformări vizibile în bine şi vă felicităm pentru toată activitatea depusă. Bucuria părintelui Gheorghe Saftiuc şi a doamnei director Mioara Saftiuc  este ca voi să primiţi Naşterea Domnului Hristos în inimile voastre, să ascultaţi de ei şi să aveţi note bune la învăţătură”. Părintele Adrian Dulgheriu a mulţumit părintelui Saftiuc Gheorghe, care se ocupă de Căminul de copii, pentru dragostea cu care au fost primiţi, şi a felicitat pe doamna directoare Saftiuc Mioara, pentru grija ce o poartă copiilor instituţionalizaţi la Dolhasca. (Preot Georgian Rotar)

Citește despre: