A început cea de-a XXVI-a ediție a simpozionului de istorie „Colocviile Putnei”
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în zilele de joi și vineri, respectiv 2 și 3 septembrie 2021, va avea loc a XXVI-a ediție a simpozionului de istorie „Colocviile Putnei”. Simpozionul este organizat de către Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Mănăstirii Putna. Comunicările se vor desfășura fizic și online, iar coordonarea va fi făcută din Sala de conferințe a Centrului Cultural „Mitropolit Iacov Putneanul” de la Mănăstirea Putna.
Cercetătorii care vor prezenta comunicări sunt: Ștefan S. Gorovei (Iași), Mihai Bogdan Atanasiu (Iași), Maria Magdalena Székely (Iași), Ioan-Augustin Guriță (Iași), Mihai Anatolii Ciobanu (Chișinău), Eduard Rusu (Iași), Liviu Papuc (Iași), Ivan Biliarsky (Bulgaria), Elena Firea (Cluj-Napoca), Alice Isabella Sullivan (SUA), sora Georgiana Diaconița (Mănăstirea Dragomirna), protos. Dosoftei Dijmărescu, protos. Iustin Taban, ierod. Timotei Tiron și monah Alexie Cojocaru de la Mănăstirea Putna.
Temele abordate vizează istoria lui Ștefan cel Mare și a Mănăstirii Putna, biografia unor ierarhi ai Moldovei cu metania în Mănăstirea Putna, fapte și evenimente din jurul Primei Serbări a Românilor de Pretutindeni, care a avut loc la Putna în 15 august 1871 și de la care se împlinesc în acest an 150 de ani, istoria muzicii bisericești în Moldova, frescele din Moldova în sec. XIV-XV, date din biografia unor sfinți ai Moldovei, precum și câteva informații noi despre colecțiile și arhivele Mănăstirilor Sucevița și Dragomirna.
Consultați programul detaliat al acestei ediții a Colocviilor Putnei.
Link pentru acces direct la eveniment pe Zoom:
https://us02web.zoom.us/j/85205967859?pwd=UlBqU2tWZm1zeUxHd3BuekZ0OTFQdz09
Conectarea se poate face și introducând datele de mai jos în aplicația Zoom:
ID eveniment: 852 0596 7859
Parola: cp26