A început la Iași Conferința Internațională dedicată aniversării celor 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în colaborare cu Asociația Balcanică de Drept Roman și Tradiție Romanistică „Societas pro Iure Romano” (S.I.R.) și Facultatea de Drept a Universității „St. Kliment Ohridski” din Sofia, organizează în perioada 8-11 mai, Conferința Internațională „Sinodul de la Niceea. După 1700 de ani”. La debutul evenimentului au luat parte profesori de istorie și drept, teologi și studenți, precum și reprezentanți ai facultăților UAIC.
Evenimentul academic este dedicat celebrării a 1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic și va reuni cercetători în drept roman și drept comparat, în istoria dreptului, a religiei și teologiei, într-un dialog interdisciplinar menit să exploreze contextul istoric, originile și influențele juridice și religioase ale acestui conciliu ecumenic.
În cadrul momentului festiv de început a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care le-a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare, afirmând în același timp cât de importante au fost lucrările sinodului în stabilirea adevărului de credință:
Din perspectiva teologiei și a vieții creștine, cel dintâi Sinod Ecumenic de la Niceea are o importanță majoră datorită actualității deciziilor luate cu acel prilej. Avem în vedere Simbolul de credință statornicit atunci, care mărturisește despre Iisus Hristos că „El este pe de o parte Fiul lui Dumnezeu Unul-Născut, născut înainte de veci, pe de altă parte că S-a întrupat de la Duhul Sfânt, și din Maria Fecioara, și S-a făcut om”, așa cum afirmă și Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae. La Niceea, Sfinții Părinți participanți nu s-au luptat pentru o simplă formulă dogmatică, un exercițiu filosofic al minții ar putea spune cineva, ci pentru adevăr de viață esențial, pentru Taina lui Dumnezeu și pentru Taina omului. Ei erau conștienți de faptul că fie și un singur cuvânt „homoousios” – deoființă, față de „homiusios” – asemănător, se poate reflecta în viața omului, orientându-o într-o direcție sau alta. Părinții Sinodului de la Niceea ne arată că Iisus Hristos este Mântuitorul, Mesia cel mult așteptat, El este Izbăvitorul, Începutul unui Nou Legământ, începutul unei schimbări fundamentale în concepția omenirii despre viață și moarte, despre timp și veșnicie. Mai presus de toate, Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat și Om adevărat.
Un cuvânt de bun venit a fost transmis și de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, prin părintele conf. univ. dr. Cezar-Paul Hârlăoanu, decanul instituției.
Conferința își propune să fie un spațiu de reflecție și fraternitate intelectuală, unde istoria, dreptul și teologia se întâlnesc pentru a redescoperi importanța dialogului între tradițiile creștine. Prin această abordare interdisciplinară, se dorește reafirmarea importanței colaborării între științele juridice, istorice și teologice, promovând valori comune și o înțelegere profundă a tradițiilor noastre.
Timp de patru zile vor fi organizate sesiuni plenare și paneluri tematice, cu invitați distinși din întreaga lume, care vor aborda diverse aspecte ale temei centrale. Participanții vor explora perspective asupra influenței Conciliului de la Niceea în dreptul roman, istoria dreptului și a religiei, în formularea principiilor de credință și în evoluția învățăturilor creștine.