A început pregătirea Marelui Mir: Patriarhul României a sfinţit Mirostirionul de la Mănăstirea „Duminica Sfinţilor Români”
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfinţit luni Mirostirionul de la mănăstirea Duminica Sfinților Români din Capitală, spaţiul unde va avea loc pregătirea Marelui Mir.
„La această mănăstire şi la Atelierele Patriarhiei Române, unde se pregătesc obiectele de cult pe care noi le găsim în Biserici, am găsit acest spaţiu potrivit care a fost amenajat cu multă osteneală şi bunăvoinţă”, a spus Părintele Patriarh.
Alături de Patriarhul Daniel au fost prezenţi ierarhii: Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul şi Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor Timotei Prahoveanul.
În trecut, Marele Mir a fost pregătit într-un paraclis din cadrul Mănăstirii Antim din Bucureşti. Cu prilejul evenimentului de luni, 22 aprilie 2019, Preafericirea Sa a evidenţiat persoanele care au contribuit la amenajarea spaţiului, felicitându-l în mod special pe arhim. Dionisie Constantin, Consilier Patriarhal.
Totodată, Părintele Patriarh a binecuvântat și lucrarea de preparare a Marelui Mir. „Aşa cum prevede rânduiala, în aceste zile de luni, marţi şi miercuri se pregăteşte şi se fierbe Marele Mir, iar în Sfânta şi Marea Joi, în timpul Sfintei Liturghii, atunci când facem pomenirea instituirii Sfintei Euharistii la Cina cea de Taină, va fi sfinţit Marele Mir. Acesta devine Sfântul şi Marele Mir prin rugăciunea tuturor membrilor Sfântului Sinod prezenţi în Bucureşti, la Catedrala Patriarhală istorică”, a mai spus Părintele Patriarh Daniel.
De ce se sfinţeşte în Joia Mare?
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat de ce Marele Mir se pregăteşte în primele zile din Săptămâna Patimilor şi se sfinţeşte în Joia Mare. Părintele Patriarh Daniel a evidenţiat că atât Marele Mir, cât şi Sfânta Euharistie se referă la Taina morţii şi Învierii Mântuitorului Iisus Hristos:
„Când Maria a uns picioarele Mântuitorului, El a interpretat acest gest zicând: A păstrat acest mir pentru îngroparea mea. În tradiţia iudaică se folosea mirul pentru ungerea celor care trebuiau să fie înmormântaţi. Sfântul şi Marele Mir se referă la îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos, iar Sfânta Euharistie la moartea jertfelnică pe cruce anunţată cu anticipaţie în timpul instituirii Paştilor Noului Legământ”.
Sfinţirea Marelui Mir „este o mare taină”
Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a afirmat că sfinţirea Marelui Mir „este o mare taină” pentru că în ea „este exprimată credinţa noastră în Hristos şi legătura cu Mântuitorul care este numit Mirul cel Sfânt”. „Hristos în limba greacă înseamnă Unsul lui Dumnezeu, fiind uns cu Duhul Sfânt. Deci, numele Mântuitorului este Mirul cel Sfânt, El, cel uns cu Duhul Sfânt, trimis de Dumnezeu Tatăl ca să mântuiască lumea”, a mai adăugat Părintele Patriarh Daniel, amintind că pregătirea şi Sfinţirea Marelui Mir este un „prilej de mare bucurie şi de mare solemnitate”. În timpul pregătirii Marelui Mir se va citi încontinuu din Evanghelie şi din Psaltire.
Sursa: basilica.ro