Informați-vă numai din surse oficiale: COVID-19 Știri Oficiale, platforma online de informații sigure

18 Martie 2020 12:14 Flavius Popa Social

Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, și organizația neguvernamentală „Code for Romania” au lansat luni, 16 martie 2020, platforma online COVID-19 Știri Oficiale - stirioficiale.ro, prin care cetățenii pot accesa informații sigure. Site-ul centralizează doar informații din surse oficiale, precum comunicatele Grupului de Comunicare Strategică, hotărârile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și înregistrările conferințelor de presă susținute de autorități.

Platforma stirioficiale.ro reprezintă o sursă de informare corectă, nealimentată de panică, ce poate ajuta populația României să fie vigilentă în felul în care accesează, asimilează și distribuie rafalele de știri prezentate în media. Proiectul COVID-19 Știri Oficiale este realizat în baza unui protocol de colaborare semnat între Secretariatul General al Guvernului și organizația neguvernamentală „Code for Romania”.

„În această perioadă, în care populația este greu încercată, este esențial ca oamenii să fie foarte bine informați, din surse oficiale și verificate. În acest sens, a fost lansată platforma online COVID-19 Știri Oficiale, al cărei obiectiv principal este combaterea dezinformării și a fake news-urilor”, a declarat Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului.

„Prioritatea zero a Autorității pentru Digitalizarea României în aceste zile este punerea la dispoziția cetățenilor și a instituțiilor publice a oricărei soluții electronice care poate duce la prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Vorbim de platforme de informare, comunicare sau gestiune a serviciilor publice care ajută cetățenii să ia decizii corecte și să limiteze expunerile acestora. Le mulțumim voluntarilor care ne ajută în acest demers, precum și instituțiilor care au înțeles că tehnologia poate fi mai utilă ca oricând pentru cetățenii români de pretutindeni”, a afirmat Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

Platforma știrioficiale.ro este realizată în cadrul „Code for Romania Task Force” în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României și Departamentul pentru Situații de Urgență.

Elemente comportamentale care trebuiesc urmate:

  • Spălați-vă mâinile de multe ori;
  • Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  • Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
  • Acoperiți-vă gura și nasul daca strănutați sau tușiți;
  • Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul;
  • Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
  • Utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave.

Pentru alte informații, autoritățile au pus la dispoziție linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20. Pentru urgențe, sunați la numărul unic 112.

De la același autor

Ultimele din categorie