Inițiativă inedită la Iași: „Concurs Solistic Online de Muzică Psaltică”, organizat de IBMF

21 Februarie 2021 20:20 Tudorel Rusu Educaţie

Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF) organizează, în perioada 22 februarie - 22 iunie 2021, Concursul Solistic Online de Muzică Psaltică, adresat psalților (cântăreți) din țară și nu numai, elevi, studenți și absolvenți talentați. Competiția are scopul de a impulsiona învățarea și ascultarea cântărilor psaltice românești spre întărirea în credință și lucrarea faptelor bune, mântuitoare, atât ale interpreților, cât și ale auditorilor, în contextul pandemic actual, iar la final vor fi desemnați cei doi mari câștigători, care vor cânta în concertele live din ediția a IV-a a IBMF, ce se va desfășura în perioada 30 septembrie - 3 octombrie 2021.

Conform http://ibmf.ro , obiectivul special al acestei competiții muzicale îl reprezintă desemnarea celor doi mari câștigători care vor cânta în concertele live din ediția a IV-a a IBMF, 30 septembrie - 3 octombrie 2021. La alegerea acestora va contribui substanțial, alături de juriu, și publicul din mediul online, care, după ce va asculta videoclipurile postate gradual pe pagina de facebook a Festivalului nostru (https://www.facebook.com/IasiByzantine), va putea vota pentru psaltul preferat.

Detalii despre cum se va desfășura Concursul Solistic Online de Muzică Psaltică, despre condițiile de participare și despre criteriile de evaluare ne-a oferit părintele lect. univ. dr. Ionuț-Gabriel Nastasă, directorul artistic al festivalului:  „Începând de luni, 22 februarie, fiecare candidat din cele două categorii - categoria A, respectiv categoria B - se poate înscrie on-line pentru concurs. Candidații vor trimite la adresa de e-mail iasibizantin@gmail.com formularul de înscriere completat on-line și care se găsește pe site-ul ibmf.ro și, bineînțeles, clipul audio-video pentru concurs, cu partitura corespunzătoare în format pdf. Proba de concurs constă în înregistrarea concomitentă audio-video, în maxim 5 minute, a unei cântări sau a unei părți de cântări psaltice, cu sau fără ison. Partitura va fi din repertoriu psaltic românesc și va fi în legătură cu tematica ediției a IV-a, anume Monahismul ortodox. Participanții pot să aleagă din repertoriul psaltic anumite cântări compuse de monahi români sau cântări compuse de autori români din slujba unor sfinți monahi din calendarul ortodox. Dacă ar fi să dau câteva exemple de monahi protopsalți care au scris cântări psaltice i-aș aminti pe Macarie Ieromonahul, Ghelasie Arhimandritul, Amfilohie Iordănescu, Mitropolitul Veniamin Costachi, Iosif Monahul și Visarion Protopsaltul de la Mănăstirea Neamț, Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Nectarie Protopsaltul, Arhimnadritul Victor Ojog și alții. Acest lucru este important de subliniat: toți cei care doresc să participe la concurs sunt rugați să înregistreze o astfel de cântare, având o atenție sporită asupra modului în care înregistrează. Ne dorim - și aceste lucruri sunt specificate și în regulament - ca înregistrarea să fie realizată concomitent audio-video și fără nici un fel de intervenții, fără suprapuneri, tăieri, modificarea intonației, ison adăugat etc. Dorim interpretări realizate cât mai firesc, care să ne dea impresia că interpretul este la rugăciune, este chiar la o slujbă”.

Regulamentul Concursului

Concursul Solistic Online de Muzică Psaltică se desfășoară în trei sesiuni succesive pe baza clipurilor audio-video trimise de candidați.

Cei doi câștigători ai marelui premiu vor fi aleși dintre laureații (premiile I, II, III, eventual premii speciale) fiecărei sesiuni și categorii de concurs în urma votului publicului și a jurizării din etapa finală.

Proba de concurs, în fiecare din cele trei sesiuni și categorie în parte, constă în înregistrarea concomitentă audio-video, în maxim 5 minute, a unei cântări / unor părți de cântări psaltice, cu sau fără ison, din repertoriul psaltic românesc în legătură cu tematica ediției a IV-a a IBMF - monahismul ortodox: cântări compuse de monahi români sau cântări compuse de autori români din slujba unor sfinți monahi din calendarul ortodox.

Sesiunea I: 22 februarie - 19 martie 2021

      Categorii de concurs:

 • Categoria A: elevi psalți din învățământul preuniversitar / psalți numai cu studii preuniversitare
 • Categoria B: studenți psalți / absolvenți psalți cu studii universitare

      Calendarul sesiunii I

 • 22 februarie - 11 martie: înscrieri online pentru concurs. Candidații vor completa formularul de înscriere disponibil online (accesând acest link: https://tinyurl.com/yuuy3m3l) și vor trimite la adresa de email: iasibizantin@gmail.com, următoarele documente: acordul pentru protecția datelor personale, acordul unuia dintre părinți - pentru candidații sub 18 ani (ambele documente semnate și scanate), clipul audio-video pentru concurs și partitura corespunzătoare (în format pdf). Pentru fișierele de până în 2 GB se poate  folosi we transfer (https://wetransfer.com/). Acordul pentru protecția datelor personale și acordul unuia dintre părinți pot fi descărcate accesând acest link: https://drive.google.com/drive/folders/1tmj3o4ju39vQUzMeER4YThBrAMEi9cG…;
 • 15 martie - 16 martie: jurizarea, desemnarea și anunțarea premiilor I, II și III pentru fiecare categorie.
 • 19 martie - 15 aprilie: difuzarea graduală a videoclipurilor câștigătoare pe pagina de Facebook a IBMF (https://www.facebook.com/IasiByzantine). Publicul este invitat să intre pe pagina de Facebook a IBMF și să identifice solistul preferat din fiecare categorie, în vederea votului pentru premiul cel mare.

Sesiunea a II-a: 22 martie - 16 aprilie 2021

       Categorii de concurs:

 • Categoria A: elevi psalți din învățământul preuniversitar / psalți numai cu studii preuniversitare
 • Categoria B: studenți psalți / absolvenți psalți cu studii universitare

       Calendarul sesiunii a II-a

 • 22 martie - 8 aprilie: înscrieri online pentru concurs. Candidații vor completa formularul de înscriere disponibil online (accesând acest link: https://tinyurl.com/yuuy3m3l) și vor trimite la adresa de email: iasibizantin@gmail.com, următoarele documente: acordul pentru protecția datelor personale, acordul unuia dintre părinți - pentru candidații sub 18 ani (ambele documente semnate și scanate), clipul audio-video pentru concurs și partitura corespunzătoare (în format pdf). Pentru fișierele de până în 2 GB se poate  folosi we transfer (https://wetransfer.com/). Acordul pentru protecția datelor personale și acordul unuia dintre părinți pot fi descărcate accesând acest link: https://drive.google.com/drive/folders/1tmj3o4ju39vQUzMeER4YThBrAMEi9cG…;
 • 12 aprilie - 13 aprilie: jurizarea, desemnarea și anunțarea premiilor I, II și III pentru fiecare categorie.
 • 16 aprilie - 13 mai: difuzarea graduală a videoclipurilor câștigătoare pe pagina de Facebook a IBMF (https://www.facebook.com/IasiByzantine). Publicul este invitat să intre pe pagina de Facebook a IBMF și să identifice solistul preferat din fiecare categorie, în vederea votului pentru premiul cel mare.

Sesiunea a III-a: 19 aprilie - 16 mai 2021

      Categorii de concurs:

 • Categoria A: elevi psalți din învățământul preuniversitar / psalți numai cu studii preuniversitare
 • Categoria B: studenți psalți / absolvenți psalți cu studii universitare

      Calendarul sesiunii a III-a

 • 19 aprilie - 12 mai: înscrieri online pentru concurs. Candidații vor completa formularul de înscriere disponibil online (accesând acest link: https://tinyurl.com/yuuy3m3l) și vor trimite la adresa de email: iasibizantin@gmail.com, următoarele documente: acordul pentru protecția datelor personale, acordul unuia dintre părinți - pentru candidații sub 18 ani (ambele documente semnate și scanate), clipul audio-video pentru concurs și partitura corespunzătoare (în format pdf). Pentru fișierele de până în 2 GB se poate  folosi we transfer (https://wetransfer.com/). Acordul pentru protecția datelor personale și acordul unuia dintre părinți pot fi descărcate accesând acest link: https://drive.google.com/drive/folders/1tmj3o4ju39vQUzMeER4YThBrAMEi9cG…;
 • 14 mai: jurizarea, desemnarea și anunțarea premiilor I, II și III pentru fiecare categorie.
 • 16 mai - 12 iunie: difuzarea graduală a videoclipurilor câștigătoare pe pagina de Facebook a IBMF (https://www.facebook.com/IasiByzantine). Publicul este invitat să intre pe pagina de Facebook a IBMF și să identifice solistul preferat din fiecare categorie, în vederea votului pentru premiul cel mare.  

Etapa finală - Premiul cel mare prin votul online al publicului și jurizare

Vor fi evaluate și supuse votului publicului videoclipurile candidaților laureați din fiecare sesiune și categorie de concurs.

            Calendarul etapei finale

 • 13 iunie - 21 iunie (Sfânta Treime), până la ora 24.00: votarea publicului online pe site-ul IBMF sau pagina Facebook a IBMF
 • 22 iunie, desemnarea celor doi mari câștigători prin jurizare (punctaj 50 %)  și rezultatul votului publicului (50 %).

            Jurizare

 • Juriul este format din membri ai comitetelor artistic și științific ale IBMF și / sau profesori de specialitate
 • Criterii de jurizare: execuție tehnică, timbru vocal, grad de dificultate, frazare, virtuozitate, expresivitate ș.a.

            Premii

 • Premiul I: difuzare în mediul online IBMF, diplomă și 300 de lei
 • Premiul II: difuzare în mediul online IBMF, diplomă și 200 de lei
 • Premiul III: difuzare în mediul online IBMF, diplomă și 100 de lei
 • Marele Premiu: Interpretare live în concertele IBMF, ediția a IV-a, 30 septembrie - 3 octombrie 2021

            Celorlalți candidați li se acordă diplome de participare.

            Reguli de participare și desfășurare a concursului:

 • Piesa pentru concurs este la alegere din repertoriul psaltic românesc în legătură cu tematica IBMF 2021 - monahismul ortodox: cântări compuse de monahi (de exemplu: Macarie Ieromonahul, Ghelasie Arhimandritul, Amfilohie Iordănescu, Mitropolitul Veniamin Costachi, Iosif Monahul și Visarion Protopsaltul de la Mănăstirea Neamț, Mitropolitul Iosif Naniescu, Nectarie Protopsaltul, Victor Ojog etc.) sau cântări compuse de autori români din slujba unor sfinți monahi din calendarul ortodox.
 • Durata piesei pentru concurs este de maxim 5 minute.
 • Piesa pentru concurs poate fi înregistrată cu sau fără ison. Nu se acceptă isonul artificial (la orgă, isokratimă etc.).
 • Înregistrarea se face concomitent audio-video fără intervenții de masterizare, tăiere, lipire, suprapunere, modificare intonație, ison adăugat ulterior ș.a.
 • Locul înregistrării: capelă, paraclis, biserică, într-o ținută corespunzătoare.
 • Nu sunt acceptate videoclipuri difuzate deja în mediul online. Premiera, în mediul online, a videoclipurilor câștigătoare la fiecare categorie și sesiune de concurs este rezervată IBMF.
 • Se vor juriza, în ordinea înscrierii, primele 25 de videoclipuri din fiecare categorie a primelor două sesiuni; celelalte vor fi reportate pentru sesiunea următoare. În sesiunea a treia vor fi evaluate toate videoclipurile trimise.
 • Candidații necâștigători, în urma jurizării, se pot înscrie din nou și la sesiunile următoare din lunile aprilie și mai, cu repertoriu identic sau diferit.
 • Videoclipurile câștigătoare vor fi difuzate, în premieră, pe pagina de Facebook a IBMF în mod gradual, câte unul la fiecare 4-5 zile.
 • IBMF, în calitate de organizator al Concursului Solistic Online de Muzică Psaltică 2021, își rezervă drepturile de difuzare în mediul online a clipurilor trimise și acceptate la înscriere.
 • În etapa finală, publicul din mediul online poate vota câte o singură dată pentru fiecare categorie în parte.
 • IBMF își rezervă dreptul de a modifica prezentul regulament în funcție de schimbarea contextului pandemic.

Anunțul oficial despre competiția muzicală, aici: http://www.ibmf.ro/ro/festivalul-de-muzica-bizantina-de-la-iasi-editia-iii/concursul-solistic-online-de-muzica-psaltica

De la același autor

Ultimele din categorie