Instalare de preot la parohia „Sfânta Maria” din Gatineau (QC)

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei

Instalare de preot la parohia „Sfânta Maria” din Gatineau (QC)

Sâmbătă, în data de 12 noiembrie a acestui an, cu prilejul sărbătoririi Sfinților Martiri și Mărturisitori năsăudeni, parohia Ortodoxă Română din Gatineau a îmbrăcat straie de sărbătoare. Preasfințitul Părinte Ioan Casian, cel dintâi Episcop Ortodox Român al Canadei a săvârșit aici Sfânta Liturghie și a instalat în oficiul de preot paroh pe părintele Ciprian Augustin Purcărea.

Din soborul de slujitori a făcut parte, alături de părintele Ciprian și părintele Grigorie Țăpuc de la parohia „Sfântul Evanghelist Matei și Sfânta Hristina” din Ottawa. La Sfânta Liturghie a asistat de asemenea și părintele protos. dr. Maxim Morariu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Ortodoxă Română a Canadei.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a evocat chipul sfinților năsăudeni și a vorbit despre importanța mesajului transmis prin martiriul lor. Chiriarhul românilor de meleagurile canadiene a ținut de asemenea să sublinieze faptul că:

„Deși sunt circumscriși unor spații și timpuri clar delimitate, bunăoară sfinții năsăudeni au trăit în Transilvania în cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, Sfinții sunt asumați în chip universal. Mesajul pe care ei îl transmit este unul universal, iar valorile pe care ei le-au apărat cu prețul vieții sunt autentice și nepieritoare!.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele protos. dr. Maxim Morariu a dat citire deciziei chiriarhale de numire a părintelui Ciprian Augustin Purcărea, iar Preasfințitul Părinte Ioan Casian i-a oferit noului paroh în chip simbolic Evanghelia, Crucea și cheile sfântului locaș. Noul paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Ioan Casian pentru misiunea încredințată și credincioșilor pentru primirea călduroasă. Părintele Ciprian ținut de asemenea să sublinieze faptul că într-o lume secularizată Biserica reprezintă ancora necesară pentru cei care doresc să ducă o viață spirituală și că prin intermediul sfintelor slujbe suntem chemați să facem tranziția dinspre „eu” înspre „noi”, prin cultivarea iubirii pentru celălalt. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Citește despre: