Întâlnire cu viaţa şi opera părintelui Dumitru Stăniloae, la Facultatea de Teologie din Iaşi

Arhiepiscopia Iaşilor

Întâlnire cu viaţa şi opera părintelui Dumitru Stăniloae, la Facultatea de Teologie din Iaşi

Miercuri, 31 octombrie 2012, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, a avut loc prima întrunire a Cercului de Spiritualitate Ortodoxă „Pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae“, organizat de secţia Teologie Sistematică a facultăţii ieşene. La eveniment au participat, alături de coordonatorii cercului, 50 de studenţi din ani diferiţi de studiu şi de la facultăţi diferite.

Sala T22 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi a găzduit miercuri prima întâlnire a nou-înfiinţatului Cerc de Spiritualitate Ortodoxă, numit „Pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae“. În prima parte a întrunirii, a fost aprobată organigrama internă a cercului, a cărui preşedinte va fi pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teşu, iar coordonator - pr. drd. Cristian-Alexandru Barnea. Cercul de studiu va avea şi un secretar ştiinţific şi doi responsabili de redacţie pentru materialele ce vor fi publicate la final într-un Buletin anual. A doua parte a întâlnirii de debut a cercului a fost dedicată persoanei şi operei părintelui profesor Dumitru Stăniloae şi contribuţiei sale la dezvoltarea teologiei româneşti.

„Cercul îl are ca ocrotitor spiritual pe părintele profesor Dumitru Stăniloae întrucât şi facultatea noastră poartă aceeaşi denumire şi considerăm că este o dovadă de preţuire faţă de contribuţia fundamentală a celui care este socotit cel mai important teolog ortodox al veacului al XX-lea şi care a fost numit de-a lungul timpului «sfântul cărţilor» şi «patriarhul teologiei academice româneşti». Modul în care s-a desfăşurat această primă întâlnire ne-a bucurat în special prin numărul participanţilor, studenţi atât ai facultăţii noastre, cât şi a altor facultăţi, cât şi prin stabilirea temelor viitoare, care au o finalitate formativă şi practică“, a declarat pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teşu.

„M-am bucurat să văd la prima întâlnire a Cercului de Spiritualitate Ortodoxă «Pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae» numeroşi studenţi din toţi anii de studiu şi masterat de la facultăţi diferite, care au participat cu interes la discuţii, pregătind referate şi intervenţii foarte bine documentate. Faptul că teologia părintelui profesor Stăniloae este îndrăgită şi nu este uitată de generaţiile actuale de studenţi îmi aduce în minte un citat în care părintele însuşi mărturiseşte că «mă bucur că se scrie despre teologia mea, dar mă voi bucura şi mai mult pentru reflexiunile altora care vor spori această teologie, căci doresc să văd că gândurile mele fecundează gândirea altora, ducând astfel mai departe teologia noastră română». Dincolo de aspectul teoretic şi strict teologic al acestei prime întruniri, cred că a primat în sufletele tuturor participanţilor bucuria duhovnicească a întâlnirii cu persoana şi opera marelui teolog, părintele şi profesorul Dumitru Stăniloae“, a spus pr. drd. Cristian-Alexandru Barnea.

Studenţii participanţi la Cercul de Spiritualitate Ortodoxă din cadrul Facultăţii de Teologie din Iaşi s-au arătat încântaţi atât de tema aleasă pentru prima întâlnire, cât şi de maniera în care s-a desfăşurat aceasta.

„Mi s-a părut foarte interesantă această întâlnire, unde am aflat mai multe lucruri despre viaţa, cât şi despre opera, atât cea de creator de teologie, cât şi cea de traducător, a părintelui Dumitru Stăniloae. Mi-a plăcut îndeosebi faptul că participanţii pot vorbi liber şi cu ceva mai mult curaj decât la orele de curs, întrucât nu sunt îngrădiţi de timp sau de o tematică anume“, a spus Piştea Gabriel, student în anul IV la facultatea de teologie ieşeană. „Spiritualitatea se bazează şi se construieşte pe tradiţia patristică, dar în egală măsură se adaptează la nevoile timpului. Acest lucru l-au avut în vedere şi organizatorii acestei prime întâlniri, care au propus ca subiect de discuţii opera părintelui Stăniloae, cel care a reintrodus în teologia românească spiritul patristic,“ a menţionat Bogdan Ioan Anistoroaei, student în anul al III-lea la Facultatea de Teologie din Iaşi. „Cred că era necesar să punem accent la prima întrunire a cercului de spiritualitate pe minunata teologie a părintelui Dumitru Stăniloae şi mă bucură faptul că aceste întâlniri ne îndeamnă la o lectură mai bogată“, a spus şi Onel Vlăduţ Constantin, student în anul I.

Următoarea întâlnire a Cercului de Spiritualitate Ortodoxă „Pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae“ va avea loc în ultima săptămână din luna noiembrie şi va fi dedicată temei „Teologul şi teologia, preotul şi preoţia“.

Citește despre: