Întâlniri duminicale la Biserica „Sf. Haralambie” din Târgu Neamț

Arhiepiscopia Iaşilor

Întâlniri duminicale la Biserica „Sf. Haralambie” din Târgu Neamț

La Biserica “Sf. M. Mc. Haralambie“ din Târgu Neamț, are loc periodic după Sfânta Liturghie un eveniment literar-artistic la care participă toți credincioșii. Duminica trecută a fost organizată o astfel de manifestare care s-a bucurat de prezența mai multor scriitori din Moldova.

La inițiativa părintelui paroh Teoctist Caia, a intrat în tradiție ca, periodic, după oficierea Sfintei Liturghii, în singurul sfânt lăcaș din Târgu Neamț ocrotit de Sf. Haralambie să aibă loc un eveniment literar-artistic, o întâlnire pentru “minte, inimă și literatură“. În Duminica Tuturor Sfinților, oaspeți au fost câțiva scriitori din Iași și din ținutul Neamțului. Enoriașii, obișnuiți deja cu astfel de întâlniri, precum și numeroși invitați au avut prilejul să-i recunoască și să-i reasculte pe scriitorii: Dumitru Vacariu, Daniel Corbu, Adrian Alui Gheorghe, Gheorghe Simon, ca fii ai locului, reîntorși acasă, pe Nicolae Busuioc și Nicolae Turtureanu din Iași, pentru care aceste locuri binecuvântate au fost mereu un stimul în propria creație. Pentru Dumitru Vacariu, originar din Boboiești-Pipirig, autorul romanului “Poteci fără întoarcere“, s-a dovedit că potecile lui sunt cu întoarcere, spre locurile natale și spre vârstele aurorale ale copilăriei și adolescenței, surprinse cu desăvârșită artă de autor. În afara mărturisirilor proprii, întotdeauna animate de verva duhului, Dumitru Vacariu a beneficiat de un portret făcut de un om de bibliotecă, scriitorul Nicolae Busuioc, care a creionat locul și rolul acestuia în peisajul literar românesc.

Prezentarea a două volume apărute la Editura “Doxologia“

Daniel Corbu, fiu al comunei Vânători-Neamț a fost prezent în dubla sa calitate, de poet și de editor. Poetul și-a lansat volumul antologic “Eonul marelui deșanț“. Editorul, susținut de doamna sa Filomela Corbu, directoare a Princeps Edit Iași, a comentat volumele “Grigore Vieru în amintirea contemporanilor“ și “Grigore Vieru, peregrin pe meleaguri nemțene“, o remarcabilă reconstituire și restituire realizată de preoteasa Olguța Caia și apărută tot la Princeps Edit. În aceeași ambianță favorabilă comunicării au fost prezentate două recente transpuneri în limba română, dintr-o serie ce-și va urma cursul, ale părintelui Teoctist Caia, “Starețul Ambrozie de la Optina“ și “Starețul Nectarie de la Optina“, ambele scoase la Editura “Doxologia“ a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Nicolae Turtureanu și-a definit recenta sa carte, apărută la Editura Muzeului Național al Literaturii Române din București, ca pe niște Exerciții de neuitare, atât a propriei deveniri, cât și a oamenilor și locurilor cu care s-a intersectat. Poetul Adrian Alui Gheorghe a semnalat câteva dintre reperele literare, publicistice și existențiale ale lui Nicolae Turtureanu, multe dintre acestea fiind materia primă, încă fierbinte a volumului “Capăt de linie“. Și astfel, o duminică începută în rugăciune și meditație întru memoria celor ce au sfințit, cu fapta și cu vorba lor, locul, și-a găsit împlinire prin prezența și demersul contemporanilor noștri care știu să împărtășească din harul lor celor ce știu să asculte. (Oana-Elena Iftime)