IPS Arhiepiscop Pimen, la împlinirea a 90 de ani: „Sunt copilul răsfățat al bucovinenilor!”

Patru ierarhi au slujit astăzi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani de către Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Alături de Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților s-au aflat Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.  Au participat, de asemenea, preoți consilieri și inspectori ai Centrului Eparhial Suceava, părinți protopopi, stareți și starețe, precum și un număr mare de credincioși din zonă.

Duminică, 25 august 2018, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a împlinit 90 de ani. Cu acest prilej, arhipăstorul nonagenar a slujit Sfânta Liturghie, pe o scenă special amenajată în curtea Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor şi cu Preasfinţitul Părinte Damaschin, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi.

Au fost prezenţi la momentul aniversar părinți stareți și starețe din întreaga eparhie, oficialități locale și județene, precum și Victor Opaschi, ministru secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte. Răspunsurile la strană au fost date de corul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou.

Cuvântul de învăţătură din cadrul slujbei a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, care a vorbit despre sensul adevărat al credinței.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba de Te Deum, la finalul căreia Părintele Episcop vicar Damaschin Dorneanul a dat citire mesajului transmis Înaltpreasfințitului Părinte Pimen de Părintele Patriarh Daniel, cu prilejul împlinirii a 90 de ani. Mesajul a fost intitulat „Un ierarh evlavios şi harnic - Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor la 90 de ani de viaţă”.

Prezent la eveniment, Victor Opanschi, ministru secretar de stat în cadrul Secretariarului de Stat pentru Culte, a rostit un discurs despre calitățile deosebite de om și de slujitor al Bisericii ale Părintelui Arhiepiscop Pimen. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a evidențiat apoi atașamentul față de zona Sucevei al Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, precum și față de enoriașii pe care i-a slujit. La finalul slujbei a ajuns la momentul aniversar și Înaltpreasfințitul Părinte Meletie, Mitropolitul Cernăuților și Bucovinei, care a rostit și o alocuțiune.

„Așa am simțit, că mă iubiți”

În câteva cuvinte de suflet, sărbătoritul zilei - IPS Părinte Arhiepiscop Pimen - a mulţumit lui Dumnezeu pentru toate darurile primite, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și ierarhilor pentru urările adresate, precum şi tuturor celor prezenţi pentru jertfa ostenelii din dragoste, subliniind, cu modestie, că tot ce a realizat a fost și datorită credincioșilor bucovineni: „Zice așa Prorocul David: «Dă-ne nouă să socotim zilele vieții noastre ca să ne înțelepțim». Deci eu trebuie să mă înțelepțesc, iar cuvintele dumneavoastră care spun că «am făcut și am dres» îmi arată că așa trebuie să fac mai departe. Cu cine? Cu dumneavoastră. Dacă am făcut ceva bun, datorită dumneavoastră, de la mic la mare, am făcut; singur nu puteam face. Hărnicia dumneavoastră și dărnicia dumneavoastră au făcut ca activitatea și administrarea treburilor din această eparhie să fie cu adevărat de interes obștesc. Așa am simțit, că mă iubiți și zic acum un cuvânt, așa de la inimă, ținând seama de felul în care dumneavoastră mă iubiți și mă cinstiți: «Eu sunt copilul răsfățat al bucovinenilor!»”.

La final, IPS Părinte Pimen a rostit rugăciunea arhierească de dezlegare.

În semn de preţuire şi mulțumire, credincioşii participanţi la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou din Suceava și Grupul de copii „Balada Bucovinei” i-au oferit Înaltpreasfințitului Părinte Pimen buchete de flori.

IPS Părinte Mitropolit Teofan l-a felicitat personal pe IPS Părinte Arhiepiscop Pimen

În după-amiaza zilei de ieri a ajuns la Suceava și IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a ținut să-l felicite personal pe IPS Părinte Pimen cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a transmis mesaje de felicitare atât în nume personal, cât și în numele membrilor Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, din care IPS Arhiepiscop Pimen face parte. IPS Părinte Teofan a venit la momentul aniversar însoțit de PS Părinte Antonie, Episcop de Bălți și de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, prezenți la Iași cu ocazia Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Moldova. (Tudorel Rusu, Constantin Agafiței)

De la același autor

Ultimele din categorie