IPS Arhiepiscop Pimen, la Straja: „Să nu ne împuținăm sufletește atunci când suntem în necazuri și în suferințe”

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

IPS Arhiepiscop Pimen, la Straja: „Să nu ne împuținăm sufletește atunci când suntem în necazuri și în suferințe”

Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor s-a aflat duminică, 9 septembrie, în mijlocul credincioşilor din Parohia Straja I, Protopopiatul Rădăuţi. Arhiereul a fost aşteptat cu multă bucurie de către oamenii locului, îmbrăcaţi în costumele populare ale zonei, şi întâmpinat cu pâine şi sare după obiceiul bucovinean.

Fiecare Sfântă Liturghie in Parohia Straja este şi o sărbătoare a portului popular, căci, indiferent de vârstă, majoritatea credincioșilor vin îmbrăcaţi naţional.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica devenită neîncăpătoare și le-a vorbit credincioșilor despre grija pe care Dumnezeu o are în permanență față de oameni: „Purtarea de grijă a lui Dumnezeu față de oameni atunci când sunt în primejdia morții, a pierii - acest lucru trebuie să ni-l amintim și să-l învățăm. Dumnezeu poartă grijă de noi. Iar dacă El nu ia necazul de la noi, ne dă puterea ca să suportăm necazul. De aceea, să nu ne împuținăm sufletește atunci când suntem în necazuri și în suferințe, ci să ne rugăm, având nădejdea că se îndeplinește cererea rugăciunilor noastre. Dumnezeu ne dă răbdare după voința noastră. El ne dă puterea de a răbda, de a suporta ne cazul și greutățile diferite”.

Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul „Trisaghion” din Iaşi. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte, alături de pr. paroh Florin Boțic, și părintele arhimandrit Vartolomeu Chira de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, fiu al satului, precum și pr. Petru Lupăştean Barfă, protopop al Protopopiatului Rădăuţi.

„Hramul bisericii noastre, alături de Adormirea Maicii Domnului, este și Nașterea Maicii Domnului și ne-am bucurat de această binecuvântare pe care Înaltpreasfințitul ne-a făcut-o venind aici la Straja, în mijlocul acestor credincioși deosebit de harnici și deosebiți de atașați de sfânta noastră biserică”, ne-a spus pr. paroh Florin Boțic.

„Am continuat astăzi bucuria pe care am avut-o în ziua precedentă, cu ocazia hramului Nașterea Maicii Domnului. Maica Domnului ne-a bucurat astăzi prin prezența Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, cu o slujbă arhierească deosebită, și împreună ne-am rugat pentru unitate, pentru credință și pentru locuitorii din comuna Straja”, adăugat primarul localității Straja, Mihai Juravle, și el absolvent de Teologie Ortodoxă.

La final, comitetul parohial a pregătit peste 800 de pachete de hrană pentru închinători.

În comuna Straja există două biserici ortodoxe. Biserica „Adormirea Maicii Domnului” - Straja I este o construcţie din piatră, pe temelie din piatră, aşezată în centrul comunei. Ridicată între anii 1867-1870, biserica a stat nesfinţită 3 ani deoarece apăruseră fisuri adânci în construcţie şi a rămas sub observaţie. La 23 octombrie 1877 a fost târnosită de arhim. Silvestru Morariu Andrievici. Pictura interioară şi ocniţele din exterior au fost terminate în 1984, când s-a făcut a doua târnosire.  Iconostasul bisericii a fost pictat iniţial de pictorul academic Epaminonda Bucevschi; astăzi se mai păstrează doar câteva icoane din perioada respectivă.

Citește despre: