IPS Iosif, la Sibiu: „Odată vindecarea oricărui bolnav, inima celui vindecat este inundată de dragostea lui Dumnezeu”

26 Mai 2021 11:19 Mitropolia Ardealului

În Duminica a 4-a după Paşti, credincioşii din Sibiu au avut posibilitatea să participe la Sfânta Lituurgie arhierească oficiată la Catedrala mitropolitană din Sibiu. Slujba religioasă a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, alături de Înaltpreasfinţitul Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale.

Cei doi ierarhi au liturghisit împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu şi slujitori ai Catedralei mitropolitane. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Nicuşor Popa a fost hirotonit preot pentru Parohia Fântânele, Protopopiatul Sălişte, judeţul Sibiu.

Vindecarea prin răbdare şi perseverenţă în rugăciune

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Iosif, care a tâlcuit Evanghelia citită în această duminică, a vindecării slăbănogului de la Vitezda.

„Aparent, acest om nu s-a rugat, nu ne spune Evanghelia că el ar fi strigat în gura mare: «Doamne ajută-mă, Doamne scapă-mă!», dar în momentul în care Mântuitorul vine la el este clar că acest om se ruga şi nu numai că se ruga, de atâţia ani, ci o făcea cu răbdare şi cu perseverenţă. L-am sărbătorit zilele trecute pe Sfântul Constantin cel Mare, împăratul întocmai cu Apostolii. Numele lui înseamnă «perseverenţă», «constanţă». Iată, deci, fiecare om care se roagă cu perseverenţă, cu răbdare lui Dumnezeu pentru el şi pentru ceilalţi este un Constantin. Acest om se ruga în inima lui şi suferea şi plângea. Mântuitorul i-a răspuns chemării lui cu întrebarea: «Vrei să te vindeci?» tocmai ca şi noi să nu încetăm, să nu de descurajăm rugându-ne pentru noi şi pentru cei din jurul nostru, bolnavi, în suferinţă sau cei care nu mai ştiu ce să facă de atâta bine, pentru că noi obişnuim să ne rugăm pentru cei care le este rău, care suferă, care sunt bolnavi. Niciodată nu ne gândim să ne rugăm pentru cei care au mult bine, multă sănătate şi nu ştiu ce să facă cu toate acestea. Nu ne rugăm  pentru ei. De ce nu ne rugăm pentru ei dacă îi vedem fără teamă şi dragoste de Dumnezeu? Iată că rugăciunea noastră, oricât de tainică ar fi ea, Dumnezeu o ascultă. «Ce vrei să-ţi fac? Vrei să te vindeci?», ne întreabă şi pe noi Dumnezeu. Sigur că uneori ne răspunde, alteori nu ne răspunde, dar de fiecare dată Dumnezeu ia aminte la rugăciunea noastră şi ceea ce este bine pentru noi Dumnezeu ne rânduieşte. Acest om bolnav de 38 de ani rugându-se s-a întărit în răbdare, în încredere faţă de Dumnezeu şi iată, spre sfârşit, dobândeşte mila şi dragostea lui Dumnezeu, pentru că odată cu vindecarea lui şi cu odată vindecarea oricărui bolnav, inima celui vindecat este inundată de dragostea lui Dumnezeu”, a subliniat ierarhul.

La final, IPS Mitropolit Laurenţiu şi-a exprimat bucuria de sluji împreună cu ierarhul care păstoreşte românii din comunităţile Europei Occidentale şi Meridionale, în anul închinat de Patriarhia Română pastoraţiei din diaspora românească.

„Anul acesta Biserica noastră şi-a îndreptat atenţia anume spre lucrarea pe care o îndeplinim şi în afara hotarelor ţării, unde trăiesc credincioşii noştri. Am slujit şi eu de multe ori la Înaltpreasfinţia Sa în eparhie şi în alte părţi şi am văzut câtă dragoste au aceşti oameni care altceva mai bun decât întâlnirea lor la Sfânta Liturghie, în comunităţile lor, nu mai au. Cu atât mai multă bucurie este atunci când în comunităţile respective apare şi ierarhul. Este o responsabilitate a noastră, a clerului de a avea grijă de credincioşii noştri şi această responsabilitate o avem în această comuniune sfântă pe care o avem în Sfântul Sinod. Părintele Patriarh se îngrijeşte în mod special de lucrul acesta şi în Sinod îi avem pe ierarhii noştri dragi, mitropoliţi, episcopi, episcopi-vicari şi arhierei-vicari din diaspora şi îi avem membri componenţi ai Sfântului Sinod, iar prezenţa lor este benefică. Îi mulţumim din tot sufletul că ne-a oferit această ocazie şi că ne-a transmis din suflet mesajul Evangheliei de astăzi”, a spus ierarhul.

Credincioşii s-au rugat împreună cu soborul slujitor şi în această duminică pentru sănătatea oamenilor şi pentru încetarea pandemiei.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

Ultimele din categorie