IPS Kallistos Ware a trecut la cele veșnice

Ortodoxia în lume

IPS Kallistos Ware a trecut la cele veșnice

    • IPS Kallistos Ware a trecut la cele veșnice
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Înaltpreasfințitul Kallistos Ware, teolog și ierarh al Patriarhiei Ecumenice, a trecut la cele veșnice astăzi, în jurul orei 1:00.

Înaltpreasfințitul Kallistos Ware, cunoscut și sub numele de Timothy Ware, Mitropolit de Diokleia, s-a născut în Bath, Somerset, Anglia, în anul 1934. Tânărul Timothy a fost instruit la Magdalen College, Oxford, unde a devenit licențiat în Limbi Clasice și Teologie. A trecut la credința creștin ortodoxă, inițial fiind anglican de confesiune, ulterior călătorind în Grecia – unde a petrecut vreme îndelungată la Mănăstirea Sfântul Ioan Evanghelistul din Patmos.

În anul 1958, el s-a convertit la credința ortodoxă. În 1966, fiind preot, a fost tuns în monahism cu numele Kallistos. În același an a devenit lector la Universitatea din Oxford, la Catedra de Teologie Ortodoxă, poziție didactică pe care a ocupat-o vreme de 35 de ani, până la retragerea sa. În anul 1982 a fost hirotonit ca episcop de Diokleia, pentru a sluji ca vicar al arhiepiscopului Tiatirei.

De la retragerea sa din 2001, Episcopul Kallistos a continuat să publice și să susțină conferințe despre Ortodoxie. De asemenea, până de curând a fost co-președinte al Comisiei de dialog teologic anglicano-ortodox. În data de 31 martie 2007, Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice l-a ales pentru treapta de mitropolit. Lucrarea sa cea mai cunoscută este The Orthodox Church, publicată atunci când era laic, în anul 1963, revizuită de atunci de mai multe ori. Împreună cu G.E. Palmer și Philip Sherrard a inițiat traducerea Filocaliei (fiind publicate deja patru din cele cinci volume). Dintre lucrările sale traduse în limba română, amintim: Puterea Numelui. Rugăciunea lui Iisus în spiritualitatea ortodoxă (București, 1992); Istoria Bisericii Ortodoxe (București, 1993); Ortodoxia, calea dreptei credințe (Iași, 1993); Împărăția lăuntrică (București, 1996); Rugăciune și tăcere în spiritualitatea ortodoxă (București, 2003), Rugăciunea lui Iisus în scrierile Sfântului Grigorie Sinaitul (Doxologia, 2014).

Ne rugăm ca Hristos, Mântuitorul lumii, să-l odihnească în ceata sfinţilor, unde nu este nici durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţa cea fără de sfârşit.

Veşnica lui pomenire!

Citește despre: