IPS Mitropolit Teofan: „E necesară încercarea noastră de a înțelege dorul și așteptarea celor care s-au jertfit în Decembrie 1989”

22 Decembrie 2020 14:18 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Eroii Revoluției au fost omagiați astăzi și la Iași. Autoritățile locale și județene au organizat un ceremonial militar și religios dedicat împlinirii a 31 ani de la „Ziua Victoriei Revoluției din Decembrie 1989”. Evenimentul a avut loc la Monumentul „Crucea Eroilor Neamului”, situat pe esplanada din fața Palatului Culturii, în fața Bisericii „Sfântul Nicolae Domnesc”.

După intonarea imnului național, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat o slujbă de pomenire, urmată de un scurt cuvânt în care a evocat memoria celor ce s-au jertfit pentru libertatea țării: „La acest moment, cred că se cuvin a fi împlinite două lucuri. Pe de o parte, e de trebuință rugăciune către Dumnezeu pentru odihna sufletelor celor care au plecat prematur atunci în veșnicie și a celor care i-au precedat, din 1945, în lagăre, în închisori - toți cei care au pătimit în diferite forme pentru țară. Pe de altă parte, e necesară încercarea noastră de a înțelege dorul și așteptarea celor care au plecat și s-au jertfit în Decembrie 1989. Și cred că istoria noastră recentă, de trei decenii și ceva, se împarte în două: au fost multe lucruri frumoase, în conformitate cu dorurile și așteptările celor care s-au jertfit atunci, iar pe de altă parte avem și lucruri care nu sunt frumoase, sunt chiar urâte și acestea constituie o trădare a idealurilor pe care cei din decembrie le-au avut. Să ne aibă Dumnezeu în paza Lui, ca să ne înscriem, cât se poate, cu toate slăbiciunile noastre, în linia, așteptarea și dorul acelor oameni - bărbați și femei - care au plecat la Domnul și care așteaptă de acolo, din veșnicie, atitudine corectă, adică încadrare în așteptările lor”.

În cadrul aceluiași eveniment au fost depuse coronae de flori la monumentul eroilor din partea reprezentanților asociațiilor de revoluționari și din partea administrațiilor publice locale și județene.

De asemenea, la Catedrala mitropolitană ieșeană a fost oficiată după Sfânta Liturghie o slujbă de pomenire a eroilor care s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român.

Potrivit statisticilor oficiale, la evenimentele din Decembrie 1989 şi-au pierdut viaţa 1.142 de persoane, 3.138 au fost rănite, iar 760 de oameni au fost reţinuţi.

De la același autor

Ultimele din categorie