IPS Mitropolit Teofan, în mijlocul credincioșilor din parohia Hîndrești
Azi, 28 septembrie 2013, credincioșii parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Hîndrești, Protopopiatul Pașcani, l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care, în sobor de preoți și diaconi, a sfințit catapeteasma lăcașului de cult din localitate și a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Din soborul slujtor, alături de pr. paroh Dan Turcu, au mai făcut parte arhim. Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu, pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Pavel Postolachi, protopop al Protoieriei Paşcani. Răspunsurile la strană au fost date de corul de maici al Mănăstirii Miclăușeni, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de IPS Mitropolit Teofan, după citirea Sfintei Evanghelii. La finalul slujbei, pr. Dan Turcu, parohul bisericii din Hîndrești, a primit distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”, iar mai multe persoane vârstnice, veterane de război, au primit distincții și diplome de vrednicie. Un material mai amplu despre slujba arhierească de la Hîndrești va fi publicat pe portalul nostru în orele următoare.
Scurt istoric al Bisericii din Hîndrești
Biserică parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Hîndrești a fost ridicată între anii 1843 - 1850, peste o alta biserică mai veche, cu acelaşi hram, pentru credincioşii de pe moşia Miclăuşeni, cu sprijinul marelui logofăt, Vornicul Alecu Sturza Miclăuşanul. În decursul timpului, lăcașul de cult a suferit mai multe lucrări de întreţinere, printre care cele din 1895, 1948, 1967, şi cea sub conducerea părintelui Vasile Ailoaie, din 1977-1979 .
Între anii 2003-2011, sub coordonarea actualului preot paroh Dan Turcu, biserica a fost refăcută complet, în stilul ştefanian, cu turla pe pronaos si acoperiş din tablă de cupru. Lucrările costisitoare de mărire, consolidare şi rezidire, pictare, reînnoire şi utilare completă au fost sprijinite prin contribuţia generoasă a credincioşilor din satul Hîndreşti, şi cu sprijinul substanţial al domnului Dan Frunză cu familia sa, precum şi a mai multor oameni de bine din alte localităţi. Între anii 2009-2011 biserica a fost pictată în tehnica fresco de dl. Enache Jenică şi ucenicul său Dumitru Ungureanu. De asemenea, au mai fost făcute instalaţii de încalzire în pardoseală, clădiri anexe, băi, casă socială cu prăznicar, parc, trotuare şi alei din piatră naturală. Totul a fost înconjurat cu gard din fier forjat şi zid din beton. Biserica a fost sfinţită pe data de 21 august 2011 de Preasfinţitul Părinte Calinic, Episcop vicar al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi.