IPS Mitropolit Teofan a slujit la vechea Catedrală mitropolitană din Iași: „Smerenia ta este slava ta”

20 Ianuarie 2019 19:25 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat astăzi Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” - vechea Catedrală mitropolitană din Iași. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți la slujbă, ierarhul a subliniat faptul că, prin smerenie, omul dobândește slava lui Dumnezeu.

În această duminică, la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ - vechea Catedrală Mitropolitană, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de slujitorii catedralei, dar şi de numeroşi tineri, studenţi şi credincioşi.

„Smerenia ta este slava ta. În momentul în care omul dobândește ceva din această mare taină a smereniei, el dobândește slava lui Dumnezeu și prin aceasta Dumnezeu devine viața acelui om. Smerenia se arată în multe chipuri; Sfântul Simeon Noul Teolog vorbește despre pecetea lui Hristos așezată pe inima omului și vorbește despre patru colțuri ale acestei peceți, toate manifestări ale smereniei dătătoare de slavă, de fapt dătătoare de viața lui Dumnezeu înlăuntrul vieții omului. Și Sfântul Simeon enumeră aceste patru colțuri ale peceții lui Hristos: prima este iubirea de vrăjmași și rugăciunea pentru ei, a doua este bucuria întru necazuri, a treia este să socotești păcatele altora ca fiind păcatele tale și să ai duh de pocăință pentru acestea, iar a patra să fii gata să-ți pierzi și sufletul pentru ca celălalt să se mântuiască”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în cuvântul de învățătură.

La final, credincioșii prezenți au primit binecuvântare arhierească.

Parte a istoriei Moldovei, Biserica Sfântul Gheorghe a fost zidită între anii 1761-1769, având drept ctitor pe Mitropolitul Moldovei, Gavriil Calimachi. Timp de mai bine de un secol, biserica a servit drept catedrală mitropolitană, până la ridicarea ctitoriei mitropoliților Veniamin și Iosif Naniescu. Din acest considerent, a păstrat numele de „Mitropolia Veche”. Din punct de vedere al stilului arhitectonic, Biserica Sfântului Gheorghe se încadrează în barocul constantinopolitan, impresionând până astăzi. La interior, catapeteasma este o adevărată capodoperă, făurită din lemn de tei stucat. După anul 1999, biserica a intrat într-un amplu proces de refacere și restaurare, la interior fiind pictată în stil neobizantin, iar în pridvor fiind împodobită cu un mozaic ce amintește de aducerea moaștelor Sfântului Andrei la Iași, în anul 1996.

De la același autor

Ultimele din categorie