IPS Părinte Mitropolit Teofan a primit titlul de „Cetățean de Onoare al Județului Iași”

25 Ianuarie 2020 16:47 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Unirea Principatelor Române a fost marcată de Consiliul Județean Iași printr-un eveniment ce a purtat titlul „24 ianuarie, Vrerea Nației Române”, desfășurat vineri la Palatul Culturii. În cadrul evenimentului aniversar, Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, i-a fost înmânat titlul de „Cetățean de Onoare al Județului Iași”. A fost primul titlu de acest fel acordat unei personalități.

Evenimentul „24 ianuarie, Vrerea Nației Române”, desfășurat vineri la Palatul Culturii din Iași, a cuprins momente dedicate special acestei zile cu însemnătate istorică pentru România, susținute de Ansamblul Artistic Profesionist Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași, de Filarmonica Moldova, Opera Națională Română Iași, precum și de invitați din Republica Moldova și Ucraina.

Manifestarea a avut parte și de un moment inedit: trei personalități au primit titlul de ”Cetățean de Onoare al Județului Iași”. Alături de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei au primit această distincție Excelența sa Petru Gherghel, Episcop emerit al Episcopiei Romano-Catolice de Iași și Lucian Flaișer, fost președinte al Consiliului Județean Iași. Cei trei au fost primele personalități cărora li s-a conferit titlul de „Cetățean de Onoare al Județului Iași”.

„Laudatio” pentru Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a fost citit de actorul Adrian Păduraru: „Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan este un creștin dăruit, provenind dintr-o familie dedicată slujirii Bisericii. Din șase copii, patru au ales să îmbrace haina călugărească. Dragostea de Dumnezeu l-a făcut pe tânărul Dumitru Savu să aleagă calea monahală, fiind chemat, nu după mult timp, în slujirea Bisericii ca ierarh. A confirmat de la bun început speranțele care s-au pus în el atât pe plan spiritual, cât și administrativ. A obținut din partea Institutului Teologic din Paris titlul de Doctor în Teologie. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan este o voce importantă a Ortodoxiei românești. Prin dragostea față de oameni și apropierea față de necazurile, viața și preocupările lor, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei contribuie la păstrarea vie a Bisericii în inima credincioșilor, făcând-o tot mai vizibilă în lumea seculară. Zidirile de biserici, grija pentru mănăstiri, lucrarea de caritate, educațională, editorială și de tineret desfășurată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei sub coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan în ultimii 12 ani sunt doar câteva dintre elementele vrednice de a fi menționate. Activitatea pastorală, misionară și culturală, dăruirea în slujirea credincioșilor săi, felul în care păstorește comunitatea ortodoxă moldavă ne arată tuturor că Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, este un Cetățean de Onoare al Județului Iași. În continuare, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, i-a înmânat ierarhului diploma și insigna.

„Adresez mulțumire domnului președinte și colegilor săi din Consiliul Județean pentru acest gând de a onora Mitropolia Moldovei și Bucovinei și primul și umilul ei slujitor. Închin această distincție marilor mitropoliți ai Moldovei și Țării Românești Sofronie și Nifon – care în ianuarie 1859 au prezidat cele două adunări elective de la Iași și de la București, propunându-l pe Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Unite. Să ne dăruiască Dumnezeu să avem gândul lor și ai celorlalți făuritori ai Unirii care, de acolo de sus, ne privesc și așteaptă de la noi să păstrăm și să întregim moștenirea de la 1859”, a spus IPS Părinte Teofan în cuvântul de mulțumire.

Conform hotărârii Consiliului Județean Iași, pot primi titlul de „Cetățean de Onoare al Județului Iași” personalitățile care, prin activitatea și realizările lor, au promovat numele și imaginea Iașului în diverse domenii de activitate.

De la același autor

Ultimele din categorie