IPS Părinte Teofan: „Suntem chemați să ne angajăm pe drumul care duce către Învierea Domnului Hristos”

3 Martie 2020 03:37 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Luni după-amiază, la Catedrala mitropolitană din Iaşi, slujba Pavecerniţei Mari, în cadrul căreia a fost citită și o parte din Canonul Sfântului Andrei Criteanul, a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Cunoscut drept „Canonul lacrimilor“, Canonul cel Mare, creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe şi cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, cu 250 de strofe sau tropare. O atenţie deosebită este acordată în Canonul cel Mare răscumpărării omului din robia păcatului, mijlocită de Mântuitorul prin Jertfa Sa pe Cruce. Căderea omului în păcat, răscumpărarea lui prin Întruparea şi Jertfa Mântuitorului, Taina Pocăinţei, dogma Sfintei Treimi, preacinstirea Maicii Domnului sunt principalele teme dogmatice pe care autorul le abordează.

La Catedrala Mitropolitană din Iaşi, conform rânduielii liturgice, o parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul a fost citită luni în cadrul Pavecerniţei Mari. Slujba a fost săvârşită de către IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de psalţii catedralei. Slujba s-a încheiat cu rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, „Doamne şi stăpânul vieţii mele“, şi cu citirea Evangheliei, după care a urmat cuvântul de învăţătură rostit de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. 

„În această seară de taină, chemați fiind înaintea Domnului, în Biserica Sa, rostit-am slujba Pavecerniței celei mari, îmbodobită, începând din această zi, cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Ceea ce s-a împlinit în această seară se va împlini, cu ajutorul lui Dumnezeu, și în serile care vin, precum și în a doua parte a Marelui Post. Prin toate aceste rânduile și slujbe, suntem chemați să ne angajăm pe drumul care duce către Învierea Domnului Hristos, către Împărăția Preasfintei Treimi. Am luat aminte în slujba Canonului la strigătul pe care omul îl ridică către Dumnezeu, zicând «Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!». De ce oare această aproape nenumărată repetiție? Duminica trecută este numită de Biserica noastră a Izgonirii lui Adam și Evei din Rai. Rugăciunea «Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!» este tocmai sinteza gândului pe care l-au avut Adam și Eva odată ce s-au trezit și s-au văzut pe ei înșiși între spini și pălămidă, adică în durerile acestei lumi”, a subliniat ierarhul în cuvântul de învățătură de la final.

Astăzi, de la ora 16:00, Pavecerniţa Mare și Canonul Sfântului Andrei Criteanul vor fi săvârșite la Catedrala Mitropolitană tot de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Programul complet al slujbelor de la Catedrala mitropolitană din prima săptămână a Postului Mare, aici: https://doxologia.ro/catedrala-mitropolitana-din-iasi-slujbe-speciale-prima-saptamana-postului-mare-0

De la același autor

Ultimele din categorie