IPS Părinte Teofan în vizită pastorală la parohiile din județul Botoșani

31 August 2019 21:59 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

În ultima zi a lunii lui Gustar, sâmbătă, 31 august 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia „Izvorul Tămăduirii” Siliștea și a efectuat o vizită pastorală la două parohii din județul Botoșani. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit în cele trei comunități vizitate o slujbă de binecuvântare, sfințind casele sociale și diferite clădiri anexe.

Credincioșii din localitatea Siliștea, comuna Stăuceni, județul Botoșani, au participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți și diaconi, sub protia IPS Mitropolit Teofan. Alături de chiriarh au mai slujit părintele Lucian Leonte, protopop de Botoșani, părintele Marius Ciprian Babiuc, parohul comunității din Siliștea, dar și preoții parohi din împrejurimi.

La momentul rânduit din Sfânta Liturghie, Părintele Mitropolit Teofan a arătat în cuvântul de învățătură că omul trebuie să se îngrijească de taina rugăciunii, de taina prezenței lui Dumnezeu, îmbinând aceasta cu lucrarea de zi cu zi: „Noi, ca și creștini, suntem chemați să îmbinăm cele două lucrări. Lucrarea legată de cele ale lumii, de viața proprie, de viața familiei noastre, și în același timp să nu uităm de taina rugăciunii, de taina prezenței lui Dumnezeu în viața noastră. […] Dumnezeu așează cele două lucruri pe două trepte diferite. Întâi cuvântul lui Dumnezeu și apoi grija noastră pentru cele de trebuință, cele de fiecare zi. […] Ascultând cuvântul Evangheliei de astăzi, întâlnirea Domnului Hristos cu cele două surori, Marta și Maria, surori pe care Domnul Hristos le-a cinstit cu prezența Sa în casa lor, să luăm aminte la viața noastră, să întruchipăm în viața noastră chipul Martei, adică cea care slujește mult, cea care se ocupă de familie, de gospodărie, de viitorul copiilor, lucru minunat și binecuvântat este acesta! Să luăm aminte și la chipul surorii sale, care stă la picioarele Domnului Hristos și ascultă cu sete cuvântul Domnului. Grija de cele ale noastre, care ne ocupă cea mai mare parte din timpul unei zile, să nu îndepărteze grija noastră pentru post, pentru rugăciune, pentru participarea la Sfânta Liturghie, pentru spovedanie, pentru milostenie, pentru o atitudine smerită, și așa mergând împreună, Marta și Maria, dând mai multă importanță Mariei – Cuvântului lui Dumnezeu, ne vom bucura și de cele ale Martei, iar viața noastră fiind în echilibru, primește o armonie”.

Pentru meritele deosebite săvârșite în ogorul Bisericii, părintele paroh Marius Babiuc a fost hirotesit iconom stavrofor de către IPS Teofan, primind din partea ierarhului semnele distinctive: bedernița, brâul roșu și crucea pectorală.

Tot în după-amiaza zilei de sâmbătă, Părintele Mitropolit Teofan a vizitat Parohia „Sfântul Dumitru” din comuna Vorniceni, Protopopiatul Săveni. Cu această ocazie, chiriarhul a săvârșit o slujbă de binecuvântare, sfințind casa socială și camera mortuară a parohiei. Totodată s-a oficiat și slujba Parastasului pentru eroii satului, dar și pentru părinții ieromonahi atoniți Dionisie și Ghimnazie Ignat, fiii comunei Vorniceni. Pentru munca depusă în slujba Bisericii, părintele Constantin Ioan a primit rangul de iconom stavrofor.

În continuarea zilei, Părintele Mitropolit Teofan a ajuns la Parohia „Înălțarea Domnului” din comuna Ibănești, Protoieria Dorohoi, unde a săvârșit slujba de sfințire pentru așezământul social, binecuvântând complexul parohial și sfințind o fântână. Ca răsplată pentru jertfa adusă comunității, părintele Ovidiu Vasile Berechea a fost hirotesit întru iconom stavrofor, iar binefăcătorii parohiei au fost răsplătiți cu distincții de vrednicie. De asemenea, IPS Părinte Teofan a primit din partea parohiei și a comunității o icoană cu Sfântul Ierarh Spiridon și un volum cu monografia satului Ibănești.

De la același autor

Ultimele din categorie