La Iași are loc Simpozionul internațional „Studia Theologica Doctoralia”

Luni, 9 mai 2022, începând cu ora 10.00, în Sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan Iași a avut loc deschiderea Simpozionului internațional „Studia Theologica Doctoralia”. Evenimentul academic se află în acest an la a XIV-a ediție și își propune să discute despre tema Anului omagial proclamat de către Sfântul Sinod – „Rugăciunea în viața Bisericii și a creștinului”. La festivitatea de deschidere au fost prezenți profesori universitari și doctoranzi din țară și din străinătate, precum și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Tema simpozionului din acest an se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate „Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anului comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”, în Patriarhia Română și îşi propune să evidenţieze cercetările actuale și constante ale doctoranzilor din ţară şi din străinătate în domeniul studiilor teologice.

În urma experienței acumulate și datorită numărului mare de participanți, care crește de la an la an, „Studia Theologica Doctoralia” reprezintă unul dintre cele mai mari și importante evenimente științifice din țară dedicate doctoranzilor.

Îl rugăm pe Dumnezeu să ne ajute în a organiza așa cum se cuvine aceste evenimente, și a ne folosi noi și alții precum noi, de aceste clipe închinate lui Dumnezeu și viețuirii noastre creștine. M-am bucurat aflând, pe de o parte, de organizarea acestei întâlniri, cu participarea în mod special a doctoranzilor facultății noastre, și pe de altă parte, pentru tema aleasă, legată de rugăciune, legată de Lumina cea necreată, legată de teologia cea adevărată, a afirmat Părintele Mitropolit Teofan în cuvântul de binecuvântare.

În cadrul ceremoniei de deschidere au fost lansate două cărți publicate la Editura mitropolitană Doxologia: „Cercetări doctorale în pandemie – provocări, soluții, oportunități”, volum coordonat de pr. prof. univ. dr. Viorel Sava și „Sfântul Paisie Velicikovski – înnoitor al vieții monahale și organizator al slujirii liturgice”, scris de arhim. Hrisant Tsachakis.

Totodată, organizatorii au prezentat noul site al Simpozionului, studiatheologicadoctoralia.ro, iar spre final, Corul „Doctoralia”, dirijat de arhid. drd. Ciprian Rusu, a interpretat un buchet de cântări religioase.

Adevăratul teolog este liră, condei și voce a Duhului Sfânt numai dacă a căutat să primească și a primit Duhul Sfânt. Adevărata teologie află mereu, descoperă mereu dacă stăruie în căutare, dacă nu este cuprinsă de oboseală și de autosuficiență. Când teologul ajunge să vadă când se pătrunde de Duhul Sfânt, când caută mereu în stare de smerenie și de pocăință, precum Zaheu care căuta să vadă cine este Domnul Iisus Hristos, și află sau descoperă mereu, teologia lui devine doxologică, teologia lui devine închinare adusă Sfintei Treimi, cea care este conținutul Sfintei Liturghii și al teologiei, și îl ajută pe el, pe teolog, și pe cei cărora li se adresează, ca discursul său teologic să se mântuiască. În această cheie a înțelegerii teologiei pe care o promovăm, vă invităm ca pe parcursul zilelor dedicate simpozionului nostru să vedem împreună, să primim împreună, să aflăm împreună ceea ce este de folos teologiei academice actuale, ceea ce este de folos misiunii Bisericii în lume și ceea ce este de folos mântuirii noastre, a fiecăruia în parte și a tuturor deodată, a vorbit părintele prof. univ. dr. Viorel Sava, coordonatorul Simpozionului „Studia Theologica Doctoralia”.

Evenimentul academic s-a născut din dorința doctoranzilor teologi ieșeni de a se întâlni într-un cadru științific pentru a expune și a dezbate în fața colegilor rezultatele cercetărilor lor. Datorită ostenelii și implicării cu devotament a pr. prof. coordonator Viorel Sava și a doctoranzilor din comitetul de organizare, de la nivelul local în care se afla, lucrările simpozionului au căpătat, de-a lungul timpului, o însemnătate demnă de remarcat pe plan național și internațional. An de an, evenimentul academic își propune să realizeze o întâlnire științifică a doctoranzilor din cadrul facultăților de teologie din țară și din străinătate.

De la același autor

Ultimele din categorie