La Iaşi a debutat a VIII-a ediţie a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin

Arhiepiscopia Iaşilor

La Iaşi a debutat a VIII-a ediţie a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin

Luni, 7 iulie, în Sala „Achim Stoia” a Conservatorului din Iaşi a început cea de-a VIII-a ediţie a Masterclasului Internaţional de Cânt Bizantin. Evenimentul este organizat de Asociația Culturală „Byzantion” și Universitatea de Arte „George Enescu”, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași.

La festivitatea de deschidere a evenimentului, care a avut loc în faţa celor peste 140 de cursanți, au participat reprezentaţi ai instituţiilor implicate în organizare, alături de invitaţii speciali ai acestei ediţii.

Deschiderea evenimentului

Prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, gazda acestui eveniment, după ce a mulţumit instituţiilor implicate, dar şi sponsorilor, a dat cuvântul mai întâi părintelui Marian Timofte, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru această întâlnire. În continuare, a luat cuvântul prof. univ. dr. Laura Vasiliu, decanul Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie muzicală şi Teatru, ce şi-a exprimat bucuria de a fi co-organizator pentru încă o ediţie a Masterclass-ului de Cânt Bizantin.

Au urmat apoi invitaţii speciali ai evenimentului: soprana Mihaela Grăjdeanu, protopsaltul Panagiotis Neochoritis şi Miriam Marinou, care au vorbit despre cursurile pe care le vor susţine pe parcursul acestei săptămâni.

Prima zi de Masterclass

După festivitatea de deschidere a urmat o incitantă sesiune de întrebări şi răspunsuri cu Panagiotis Neochoritis, cu privire la nevoile de cunoaștere ale cursanților. Renumitul protopsalt al Catedralei Mitropolitane din Neapolis (Tesalonic) şi-a expus ideile pentru cursurile din această săptămână, pornind de la definiţia muzicii bisericeşti, vorbind mai apoi despre importanţa unui dascăl pentru un ucenic, dar și cum trebuie structurată o lecție pentru un avansat, față de un începător şi pentru un laic, față de un monah.

Prima parte a zilei continuat cu expunerea prep. univ. drd. Adrian Sîrbu (Iași) despre Stilul ecfonetic, după care Panagiotis Neochoritis a susţinut primul curs de interpretare pentru ansamblu mic.

După-amiază au urmat alte cursuri la fel de interesante: cel de kanonaki, susţinut de masterand Gabriela Hauși, cel de interpretare psaltică susţinut de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu şi cursul de interpretare pentru Ansamblu Mare, susţinut de protopsaltul Panagiotis Neochoritis. Ziua s-a încheiat cu un curs pentru Ansamblu feminin, îndrumat de prof. univ. dr. Maria Alexandru.

Slujbă de priveghere şi concert extraordinar

Astăzi, marți, 7 iulie, între orele 21.00 și 2.00, la biserica „Sfântul Sava” din Iași, va avea loc momentul liturgic cel mai important din programul evenimentului: slujba de priveghere în cinstea sfinților români Epictet și Astion, precum și a Sfântului Mare Mucenic Procopie.

Vineri, 10 iulie, la ora 20.00, la Catedrala Mitropolitană din Iași va avea lor al doilea eveniment pentru publicul larg: Concertul extraordinar de muzică bizantină „Psaltichia – rugă, artă, știință”, la care va participa Corul mare al participanților, Corul academic „Byzantion”, precum şi Corul Feminin Grec din Atena.

Citește despre: