La Putna a început Concursul național de limba și literatura română și religie „Cultură și spiritualitate românească”, etapa națională, clasele V-VIII

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

La Putna a început Concursul național de limba și literatura română și religie „Cultură și spiritualitate românească”, etapa națională, clasele V-VIII

Miercuri, 15 mai, la Mănăstirea Putna a avut loc deschiderea Concursului național interdisciplinar de limba și literatura română și religie „Cultură și spiritualitate românească”. La Putna se desfășoară etapa națională pentru clasele V-VIII.

La ora 19.00, în biserica mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, arhimandritul Melchisedec Velnic, starețul mănăstirii, și preoții prezenți au săvârșit Te Deum-ul de binecuvântare a participanților.

Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a adresat apoi un cuvânt de învățătură elevilor și profesorilor prezenți, în care s-a referit și la Sfântul Iacob Putneanul, prăznuit chiar în ziua deschiderii.

„Literatura noastră clasică românească este întotdeauna scrisă în scop educativ. Cartea de citire este o enciclopedie, spunea Eminescu.

Sfântul Iacob Putneanul a alcătuit un Abecedar. Și a pus în el Paraclisul Maicii Domnului. Și în învățătură, și în orice lucru, lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu. Izvorul înțelepciunii este Dumnezeu. Avem nevoie de dascăli, de manuale și de cărți de îndrumare a copiilor. Friedrich Wilhelm Foerster, în manualul său de pedagogie, spune la final că și psihologul ne poate ajuta, dar ca să capeți liniștea cuvenită trebuie să mergi la spovedit. Atunci simți cea mai mare bucurie, bucuria mântuirii. Trebuie să împletiți totdeauna știința, cultura și credința. Asta este viața noastră.”

În continuare, în Casa domnească au fost prezentate gândurile și urările organizatorilor pentru elevii prezenți.

Părintele Stareț al mănăstirii a vorbit despre istoria acestui concurs:

„Doar în primul an, 2011, concursul s-a desfășurat și pentru elevii de liceu. Ne bucurăm că a fost reluat în acest an concursul și pentru liceu. Ne bucurăm că regulamentul Concursului prevede acum și posibilitatea de participare a elevilor români din Republica Moldova și Ucraina. Sperăm ca anul viitor să reușiți să îi aduceți!”

Apoi a amintit că 2019 este Anul omagial al satului și Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim și Iustin:

„Patriarhul Nicodim Munteanu, ai cărui părinți s-au călugărit la bătrânețe, la fel ca părinții Sfântului Iacob Putneanul, Patriarhul Iustin Moisescu, al cărui tată a murit în Primul Război Mondial, iar mama a rămas văduvă cu patru copii, iată din ce părinți s-au născut acești doi mari patriarhi ai României!

Este Anul satului românesc, să nu ne uităm rădăcinile, pentru că rădăcinile ne amintesc de unde venim și trebuie ca prin noi să curgă seva care vine de la sfânt-strămoșii noștri.”

A încheiat cu un citat din Sfântul Iacob Putneanul despre folosul învățăturii:

„Fiecare om care este învățat să cheamă om cuvântător, iar cel neînvățat este asemenea necuvântătoarelor. Și de voiți să vă fie copiii voștri asemenea necuvântătoarelor, este mare greșeală și orbire, căci se lipsesc de învățătura fără de care cu greu este a cunoaște pe Dumnezeu.

Învățătura este asemenea cu florile cele mirositoare, iar cel neînvățat este asemenea copacului celui uscat.

După cum soarele încălzește și crește toate, așa și învățătura dă pricepere omului spre toată cunoștința.”

Inspectorul general adjunct, Gabriela Scutaru, a mulțumit tuturor organizatorilor care faptul că, prin eforturile lor, concursul a crescut, iar apoi a spus elevilor: „prin prezența dumneavoastră aici, alături de părinți și profesori, sunteți deja câștigători.”

Vasile Timiș, inspectorul general pentru religie din cadrul Ministerului Educației Naționale a vorbit despre ce învață profesorii de la elevi și i-a îndemnat pe elevi să rămână oameni cu inimă mare și minte luminată. A numit acest concurs un „concurs al bucuriei”, în care se modelează personalitățile participanților.

Doamna Manuela-Delia Anghel, inspector general în MEN, în cuvântul său a amintit de faptul că Sfântul Iacob Putneanul a tipărit primul Abecedar din Moldova, în 1755, și a înființat prima școală de la sat din Moldova, în 1759. Îndemnul său a fost: „Lectura este o expresie a ființei umane. Bucurați-vă de acest loc, rostuiți-vă viața întru cunoaștere”.

Romeo Moșoiu, consilier în cadrul MEN, a înmânat Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Pimen și Părintelui Stareț Melchisedec câte o Diplomă de onoare din partea Ministerului Educației.

Concursul continuă cu proba scrisă, joi, 16 mai, proba orala și proba de proiect vineri și sâmbătă. Premierea va avea loc sâmbătă. În timpul liber, participanții vor vizita mănăstirea, bogatul muzeu al mănăstirii și Chilia Sfântului Daniil Sihastru.

Concursul „Cultură și spiritualitate românească” a fost inițiat de către Inspectoratul Școlar al Județului Suceava în anul 2011 și prima ediție, pentru clasele V-XII, a fost la Putna. Atunci au participat elevi din 14 județe.

Patru dintre edițiile anterioare (2011, 2013, 2016, 2018) au fost organizate la Putna.

În acest an, pentru elevii din clasele V-VIII concursul se desfășoară la Putna, iar pentru elevii claselor IX-XII, concursul se desfășoară la Râmnicu Vâlcea.

Ion Codru-Drăgușanu spunea despre școală că este sufletul unei nații. Pentru o națiune de oameni înțelepți și cu suflet curat și luminos, avem nevoie de o școală cu oameni înțelepți și curați la suflet și de o învățătură curată!

Citește despre: