Lansare de carte şi conferinţă susţinută de Teodor Baconschi la Iaşi

Arhiepiscopia Iaşilor

Lansare de carte şi conferinţă susţinută de Teodor Baconschi la Iaşi

Vineri, 9 decembrie, de la ora 18:00, în Aula Magna „Mihai Eminescu“ a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, Editura Doxologia, în parteneriat cu Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, filiala Iaşi, a lansat cartea „Cetatea sub asediu. Însemnări despre credinţă, raţiune şi terorism“ de Teodor Baconschi, în prezenţa autorului, care a susţinut şi o conferinţă pe tema Creştinii de azi între forum şi catacombă.

În cadrul evenimentului de vineri, publicul ieşean s-a putut întâlni cu autorul cărţii lansate aseară, Teodor Baconschi, dar şi cu prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă şi lect. univ. Lucian Dîrdală, care au discutat pe marginea cărţii şi au dezbătut tema Creştinii de azi între forum şi catacombă.

„Am revenit cu plăcere la Iaşi pentru a lansa cea mai recentă carte publicată la Editura Doxologia într-o nouă Colecţie Eseuri care e deschisă, în principiu, intelectualilor mireni apropiaţi de Biserică. Ea a fost inaugurată printr-un titlu de Mihail Neamţu, iar «Cetatea sub asediu» e al doilea volum din această colecţie. Sper să contribuie şi volumul meu, şi colecţia la apropierea de Biserică a tineretului, a unor studenţi din Iaşi, a celor care-şi caută cumva drumul, sensul, dar care sunt rătăciţi în labirintul lumii contemporane, o lume de multe ori prea complexă pe care trebuie s-o mai descifrăm din când în când ca să ne orientăm corect. Sunt eseuri despre condiţia creştinului în lumea contemporană, despre relaţia dificilă, accidentată, dintre creştinism şi islamismul radical, şi totodată o serie de cronici la câteva mari cărţi care m-au inspirat în ultima vreme“, ne-a declarat Teodor Baconschi.

„Trebuie să recompunem forma de comunicare în lumea modernă şi postmodernă“

Prezent la evenimentul de aseară, prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă a reliefat temele cărţii lansate la Iaşi: „Cartea prezentată astăzi are un titlu mai mult decât sugestiv, «Cetatea sub asediu. Însemnări despre credinţă, raţiune şi terorism». Este o carte pe care eu am asemănat-o cu un athanor din străvechea artă a alchimiei, deoarece ea cuprinde, în pagini relativ puţine, o sumedenie de idei şi de concepte. Cartea aceasta musteşte a substanţă religioasă, mistică, antropologică. Cu alte cuvinte, plecând de la o simplă idee din această lucrare se poate construi un adevărat tratat de antropologie a religiilor sau de ştiinţă comparată. Temele prezentate acolo sunt de incontestabilă actualitate. Sunt multe, diferite, pentru că forma cărţii presupune adunarea sub semnul a patru mari capitole a unor subiecte de incontestabilă actualitate. Este vorba, printre altele,  de relaţia dintre ştiinţă şi religie, iar domnul Baconschi, într-o manieră foarte ingenioasă şi convingătoare, a reuşit să dezavueze, să deconstruiască faptul că ştiinţa nu este în divorţ cu religia. Pe de altă parte, avem tema valului de migranţi, a Eurabiei. Vom avea o Europă islamică sau nu? Apoi sunt teme legate de problema alterităţii. Ce se întâmplă când creştinismul european este provocat de valul de migranţi? Teodor Baconschi citeşte aceste rezultate într-o grilă realistă şi foarte pozitivă. Apoi avem teme legate de facebook şi de noile «Biserici», de bisericile virtuale, de comunităţile online pe care fiecare dintre noi le poate crea. Plecând de la contul personal de facebook, se poate stabili până la urmă un proces de «revoluţie protestantă de catifea», cum îi spune autorul, eu îi spun de continuare a unei exegeze de tip protestant, adică o lectură a Sfintei Scripturi de unul singur, cum a mai existat în spaţiul protestant până acum, dar mai mult decât atât, crearea unei «Biserici» proprii în care tu oficiezi slujba, tu proclami adevărurile tale - e vorba de facebookul fiecăruia dintre noi -, tu practici acolo tot felul de activităţi care presupun înlăturarea ereticilor, a celor care nu-ţi convin - le blochezi accesul -, practici un «botez» nou, în sensul că dai like şi accept unor prieteni virtuali. Aşadar, sunt provocări de incontestabilă actualitate care până la urmă ne trimit la ideea că trebuie să recompunem forma de comunicare în lumea modernă şi postmodernă. Nu în ultimul rând, cartea aduce în atenţie teme de geopolitică care vizează relaţia României cu Statele Unite ale Americii, cu Rusia, problema din Turcia în clipa de faţă, consecinţele evenimentelor din Cuba, situaţia creştinilor din diaspora şi, mai ales, drama cumplită, neobişnuită a creştinilor din Orient.“

Ambasador al României la Vatican, Lisabona şi Paris (apoi ministru de Externe, în perioada decembrie 2009 – ianuarie 2012), Teodor Baconschi a obţinut Doctoratul în Antropologie religioasă şi Istorie comparată a religiilor la Universitatea Paris IV-Sorbonne. A publicat numeroase volume de eseuri (unele au fost traduse în franceză, italiană, portugheză şi maghiară).

Cartea „Cetatea sub asediu. Însemnări despre credinţă, raţiune şi terorism“ a fost lansată şi la Bucureşti, miercuri, 7 decembrie, în prezenţa autorului şi a invitaţilor săi, Radu Preda şi Mihail Neamţu.  

Citește despre: