Lansare de carte la Sibiu: „Cotul Donului 1942: eroism, jertfă, trădare”

Arhiepiscopia Sibiului

Lansare de carte la Sibiu: „Cotul Donului 1942: eroism, jertfă, trădare”

Conf. univ. dr. Vasile Şoimaru de la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Chişinău şi-a lansat joi, 16 ianuarie, a doua ediţie a lucrării „Cotul Donului 1942: eroism, jertfă, trădare”, o colecţie impresionantă de memorii ale unor supravieţuitori ai masacrului din cel de-al Doilea Război Mondial. La eveniment au participat personalităţi şi intelectuali din Sibiu, preoţi, cadre didactice, studenţi şi elevi.

Evenimentul a avut loc la Biblioteca ASTRA din Sibiu, în prezenţa directorului Silviu Borş şi a pr.conf. univ. dr. Constantin Necula. Lansată la Sibiu după Ziua Culturii Române, lucrarea profesorului basarabean Vasile Şoimaru, urmaş al vestiţilor Şoimăreşti, atât de bine ilustraţi de Mihail Sadoveanu în celebrul roman „Neamul Şoimăreştilor”, este un altfel de manual de istorie, în care primează mărturiile celor ce au luat parte la nefericitele evenimente din 1942. Peste 250.000 de români au luptat în stepele ruseşti în acel an, iar o bună parte dintre aceştia fie şi-au pierdut viaţa, fie au căzut prizonieri în mâinile sovieticilor.

După cum a mărturisit la Sibiu autorul, cartea s-a născut din dorinţa de a cunoaşte mai mult despre istoria neamului românesc, într-o perioadă în care cercetarea istorică de calitate pătrunde mai greu în Republica Moldova. În urma unor călătorii dificile pe locurile unde tranşeele româneşti de la Cotul Donului au fost înroşite de sânge, profesorul Vasile Şoimaru s-a decis să scrie despre acele evenimente istorice, din perspectiva martorilor. De altfel, lucrarea este publicarea unor interviuri cu medicul Iosif Niculescu, veteran de război, plecat la Domnul între timp. Alături de mărturiile acestui medic, lucrarea s-a închegat şi în jurul a altor patru supravieţuitori de la Cotul Donului, care trăiesc în comuna Mirosloveşti, judeţul Iaşi.

(Sursa: mitropolia-ardealului.ro)