Școala de vară a profesorilor de Religie, la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus

Arhiepiscopia Sibiului

Școala de vară a profesorilor de Religie, la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, în perioada 6–11 iulie 2025, Asociația DIDACTICA RED, sub coordonarea doamnei prof. Ionița Timiș, de la Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, a organizat cea de-a patra ediție a Școlii de vară pentru profesorii de Religie din întreaga țară, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Tema acestei ediții a fost: „Profesorul – între credință și mărturisire”.

La realizarea acestui proiect s-au alăturat mai multe inspectorate școlare și unități de învățământ din țară: ISJ Cluj, ISJ Brașov, ISJ Brăila, ISJ Buzău, Colegiul Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, Liceul „Gheorghe Moisil” din Timișoara, Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Ploiești, Școala Gimnazială „M. R. Paraschivescu” din Zimnicea, Școala Gimnazială „Mircea Eliade” din Craiova.

Evenimentul s-a adresat profesorilor de Religie, având ca obiective principale împărtășirea exemplelor de bună practică, precum și participarea la activități de formare, culturale și duhovnicești.

În cadrul Școlii de vară, profesorii au participat la ateliere de lucru, dialoguri educaționale, schimburi de experiență, toate încadrate într-un simpozion internațional, dar și la convorbiri duhovnicești. De asemenea, au luat parte zilnic la programul liturgic al sfintei mănăstiri. Astfel, lumina cunoașterii s-a împletit cu harul rugăciunii.

Noutatea acestei ediții a fost colaborarea dintre profesori și elevii participanți la Tabăra Internațională a concursului „Împreună cu Hristos în viață”, prin implicarea în mai multe ateliere, precum: șezători maramureșene cu cântece și dansuri, prezentarea proiectelor realizate în cadrul concursului, dar și „Seara bucuriei”, unde a avut loc o paradă a portului popular românesc din diverse zone. Copiii participanți, din cinci țări, i-au impresionat pe profesori prin maniera academică de prezentare, prin limbaj și atitudine. Aceștia au demonstrat competență și responsabilitate asumată, arătând că sunt împreună-lucrători în via Domnului, prin crearea unor resurse valoroase, ce pot fi utilizate atât la orele de Religie, cât și la orele de cateheză.

Atmosfera activităților a fost una de comuniune frățească și duhovnicească. Participanții și invitații au oferit un feedback pozitiv, subliniind importanța organizării anuale a unor astfel de întâlniri, care contribuie semnificativ la dezvoltarea profesională și duhovnicească a cadrelor didactice.

Invitații de seamă ai Școlii de vară au fost: Preasfințitul Daniil Stoenescu, pr. prof. dr. Mihai Himcinschi (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia), prof. Adrian Opre – decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, UBB Cluj, lect. dr. Ramona Buzgar, conf. dr. Vasile Timiș, prof. dr. Ionița Timiș, prof. dr. Monica Opriș, prof. Simona Himcinschi și pr. dr. Ioan Emilian Raza. De asemenea, pentru componenta artistică, au fost invitați părintele Costin Butnar și un grup folcloric de copii din Maramureș, coordonat de prof. Ioana Tomoiagă.

În cadrul simpozionului internațional, desfășurat și online, au fost prezente: prof. Porzia Quagliarelia, de la Universitatea din Bari (Italia), invitată de pr. prof. Mihai Himcinschi, și prof. dr. Felicia Engel (Germania). Cele două cadre universitare au prezentat experiența predării religiei în țările lor și au abordat dimensiunea psihologică a generației tinere în contextul educației digitale.

Părintele profesor Mihai Himcinschi a susținut Școala de vară a profesorilor de Religie încă de la prima ediție, desfășurată la Mănăstirea Neamț. A înțeles necesitatea unei legături mai strânse între învățământul universitar și cel preuniversitar, motiv pentru care a cercetat programa școlară și a propus teme actuale și provocatoare din perspectivă teologică, în sprijinul predării învățăturii de credință ortodoxă la nivel gimnazial și liceal.

Impactul Școlii de Vară reiese din mesajele postate de profesorii participanți pe grupul de WhatsApp al evenimentului. Redăm câteva impresii:

„Fundaţia viitorului poate fi creionată de tradiţie. Păstrarea tradiţiilor este o misiune. Sunt parte din ADN-ul nostru; obiceiurile şi datinile străbat timpul, exprimând idei care nu se demodează niciodată. Lada de zestre a poporului român are poveşti nemuritoare. Tradiţiile definesc un popor, sunt pod între trecut şi viitor, ne amintesc pe ce rădăcini unice am înflorit. Au putere şi sens dacă noi le investim, le păstrăm, ca să ne aducă aminte cine suntem, ce putem. Omul a fost creat spre comuniune şi, de aceea, îşi caută aproapele cu dorinţa de a fi lângă el. Această comuniune a dat naştere unor lucruri trainice, care aduc bucurie autentică în inimile oamenilor şi pe care le lasă copiilor ca nişte daruri de mare preţ. Obiceiurile sunt o desfăşurare de lumină şi culoare, creează adevărate legături; între sufletele oamenilor se ţese sentimentul de apartenenţă, se deschid inimile spre unitate. Ideile, simţirile şi trăirile s-au transmis dintr-o generaţie în alta ca un testament nescris, un cod spiritual spre a fi înfăptuit pe mai departe!” (Prof. Alexandra Leordean, Timișoara)

„Cu recunoștință, încheiem astăzi această întâlnire, împletind rugăciunea cu lumina cunoașterii. Aici am simțit că misiunea noastră nu este doar didactică, ci și duhovnicească. Mulțumim tuturor celor ce au făcut posibilă această Școală de Vară! Înainte de a duce la casele și școlile noastre bucuria comuniunii de aici, să trăim plenar îmbrățișarea revederii, după Sfânta Liturghie!” (Pr. Prof. Biton Iustin, Prahova)

„PACE, BUCURIE, PRIETENIE! Ne-am așezat sufletul, am trăit, am dospit. Am fost unul pentru celălalt și Hristos pentru toți, Dar, plec spre casă cu multe întrebări frumoase, cu o fărâmă din inima celorlalți și cu convingerea fermă că trebuie să fiu lumină din Lumină! Vă cuprind pe toți în grădina cu flori a sufletului meu!” (Prof. Nicoleta Vlad, Buzău)

„Pentru mine a fost o binecuvântare această Școală de Vară. Am întâlnit oameni minunați. Am simțit în jurul meu liniște, bucurie și pace, exact ceea ce ați transmis fiecare dintre voi. Simt că am câștigat prieteni care, așa cum am spus înainte de a ne despărți, vor fi alături de mine cu sufletul și cu rugăciunea. Și eu mă voi ruga pentru voi, ca Dumnezeu să vă ocrotească, să vă lumineze și să vă dăruiască fericire veșnică. Mulțumesc din suflet Ioniței și părintelui Ioan, de la care am învățat foarte multe... iubirea, jertfelnicia, rugăciunea, blândețea. Vă mulțumesc și vouă, dragi colegi, pentru sufletele frumoase pe care le aveți! „Tot ce faci cu dragoste pentru ceilalți e o jertfă!” Aceste cuvinte m-au făcut mai bogată sufletește. Vă îmbrățișez cu toată dragostea!” (Maria, Hunedoara)

„Școala de vară – ediția a IV-a, 2025 a fost o experiență extraordinară, plină de momente memorabile! A fost o perioadă intensă, dar și recompensatoare, care mi-a depășit așteptările. Mi-a plăcut atmosfera colaborativă, unde am fost impresionată de deschiderea și dorința tuturor colegilor de a împărtăși cunoștințe și experiențe. A fost o adevărată comunitate de învățare a profesorilor de religie, în care doamna lect. univ. dr. Ramona Buzgar, la deschidere, ne-a oferit un „restart” al creșterii noastre în empatizare. Programul a fost foarte bine structurat, acoperind o gamă largă de subiecte relevante și actuale. Fiecare sesiune a adus o perspectivă nouă și a stimulat dorința noastră de lectură valoroasă. Interacțiunea cu experții a fost o oportunitate fantastică de a învăța direct de la profesioniști din domeniul psihologiei și teologiei – deosebită considerație pentru PS Daniil Stoenescu, dna prof. dr. Monica Opriș, familia pr. univ. dr. Mihai și Simona Himcinschi, dl prof. univ. dr. Adrian Opre, dl conf. univ. dr. Vasile Timiș, dna prof. univ. dr. Porzia Quagliarelia și dna prof. dr. Felicia Engel. Prezentările domniilor lor au fost nu doar informative, ci și inspiraționale, oferind exemple concrete și studii relevante. Activitățile practice și workshopurile propuse de dna Mirela Crăciunescu și dl Ionuț Nițu au pus accentul pe lucrul în echipă – un aspect care, întotdeauna, face învățarea mai eficientă și mai captivantă. Am avut ocazia să aplicăm imediat ceea ce am învățat. Școala de vară de la Sâmbăta a fost o experiență extrem de valoroasă, pe care o recomand cu drag oricui dorește să învețe lucruri noi și să își extindă „rețeaua de prieteni rugători”. Pentru mine, a fost o investiție excelentă în puterea de a merge mai departe!” (Prof. Dr. Insp. Elena Cocarlea – Brăila)

„A fost și este o Mare Binecuvântare ființarea acestei Școli de Vară a Profesorilor de Religie Ortodoxă, veniți din toată țara, la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus. Comunicarea și comuniunea noastră în Duhul Sfânt și întreolaltă, cum spun Sfinții Părinți, actualizează adevărurile de credință și viața noastră cu scopul profund de a le împărtăși membrilor familiilor noastre, elevilor, colegilor și tuturor celor care interacționează cu fiecare dintre noi. Preasfânta Treime, Maica Domnului, Sfinții cărora ne rugăm, îngerii buni și îngerii noștri păzitori să fie cu noi – în familie, în școli și în toate circumstanțele vieții! Mulțumim frumos familiilor organizatoare, gazde și colegilor.” (Prof. Munteanu Anca)

(Prof. coordonator, Ionița TIMIȘ, Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” Cluj-Napoca)

Citește despre: