Lansarea cărții „Identitatea embrionului uman din perspectivă teologică și bioetică” de dr. Petru Cernat

26 Septembrie 2022 09:39 Arhiepiscopia Iaşilor

Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor anunță lansarea cărții „Identitatea embrionului uman din perspectivă teologică și bioetică” scrisă de dr. Petru Cernat, editată la Editura Doxologia.

Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor anunță lansarea cărții „Identitatea embrionului uman din perspectivă teologică și bioetică” scrisă de dr. Petru Cernat, editată la Editura Doxologia:

Evenimentul va avea loc joi, 20 octombrie, ora 17:00 în Sala Baptisteriu din cadrul Ansamblului Mitropolitan. Invitați la eveniment vor fi Pr. prof. dr. Gheorghe Popa,  Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, prof. dr. Cristina Gavrilovici, Universitatea de Medicină și Farmacie, Pr. Radu Brînză, coordonator Pro Vita Iași, moderator fiind Cătălin Jeckel, Consilier cultural în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

„În gândirea răsăriteană, problematica embrionului se articulează în jurul discuţiilor privind unitatea compusului uman şi a momentului însufleţirii, încă de la concepţie. Concepută în două mari părţi, ca un diptic, teza de doctorat a domnului Cernat Petru reuşeşte să probeze că Teologia Morală Ortodoxă are toate datele pentru a scoate dezbaterea contemporană din impasul abordărilor reducţioniste, bio-psiho-sociale şi juridice, în care pluralismul valorilor şi interpretărilor face practic imposibilă orice coerenţă, cu excepţia celei stabilite pur şi simplu prin decizie politică, oferind o viziune întregitoare, care ţine cont de toate dimensiunile vieţii recunoscute secular (biologică, psihologică, socială şi politică), dar pe care le uneşte în dimensiunea spirituală, mai precis în iubirea necondiţionată faţă de Creator şi faţă de toate făpturile Sale, începând cu cea mai fragedă şi mai vulnerabilă dintre acestea, care este fiinţa umană în etapa embrionară”, scrie Pr. prof. univ. dr. Gheorghe Popa în prefața volumului.

Petru Cernat a absolvit cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (2015) și cele ale Facultății de Litere, specializarea Filologie clasică (2017), de la aceeași universitate. A urmat cursurile de doctorat (2017-2021), specializarea Teologie Morală și Bioetică, susținând teza „Identitatea embrionului uman din perspectivă teologică și bioetică”, sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Pr. Gheorghe Popa. În perioada 2018-2022 a predat ca asistent universitar asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, din toamna anului 2022 devenind titular la aceeași facultate, la disciplinele Teologie Morală, Bioetică și Apologetică ortodoxă.

Mai multe detalii pe pagina Pro Vita Iași.

Ultimele din categorie