Lansarea, la Iaşi, a cărţii în limba franceză despre viaţa şi martiriul Sfinţilor Brâncoveni

Arhiepiscopia Râmnicului

Lansarea, la Iaşi, a cărţii în limba franceză despre viaţa şi martiriul Sfinţilor Brâncoveni

La Institutul Francez din Iaşi va avea loc luni, 30 mai, la ora 18:00, prezentarea cărţii Les Princes de ce monde entre la joie de la vie et le don de lâimmortalité, a Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, apărută recent la Paris, la Editura Apostolia a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.

Într-o recenzie făcută acestei lucrări, prof. univ. dr. Felicia Dumas scria: „O lucrare minunată, atât din punctul de vedere al conţinutului, cât şi din acela al întregii sale alcătuiri, fiind împodobită cu numeroase imagini dintre care cele mai multe cu valoare de adevărate documente istorice şi bisericeşti, referitoare la momentele esenţiale ale comemorării Sfinţilor Martiri Brâncoveni (aducerea moaştelor lor la Bucureşti şi la Hurezi, zborul autorului ierarh cu racla cu sfintele moaşte ale Voievodului Martir cu elicopterul până la Iaşi, la sărbătoarea Sfintei Parascheva şi altele).

Importanţa fundamentală a cărţii este aceea a readucerii în actualitate, în limba franceză şi deci pentru un public francofon, a vieţii Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, domn al Ţării Româneşti (1654 1714), decapitat la Constantinopol în 1714 împreună cu cei patru fii - Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, şi cu sfetnicul Ianache Văcărescu, pentru nerenunţarea la credinţa creştin ortodoxă. A fost, după cum se spune în carte, unul dintre „evenimentele cele mai sângeroase“ din istoria Ţării Româneşti.

Structurată în douăsprezece capitole mari, cartea prezintă istoria familiei Brâncoveanu, propusă ca model de viaţă creştină autentică pentru toate familiile creştine din zilele noastre, genealogia ei, politica voievodului, relaţiile lui (diplomatice, dar şi culturale) cu marile puteri ale vremii şi cu ierarhii din vremea sa, ctitoriile sale bisericeşti (mănăstiri şi biserici) şi cultural laice (şcoli, tipografii, infirmerii etc.), martiriul său (precum şi acela al celor patru fii ai săi şi al sfetnicului), istoricul canonizării sale, al comemorării ulterioare de către Biserica Ortodoxă Română şi mai ales de Arhiepiscopia Râmnicului - eparhia autorului ierarh, care adăposteşte cele mai multe citorii brâncoveneşti -, precum şi numeroase mărturii personale ale Preasfinţitului Părinte Episcop Emilian Lovişteanul cu privire la mai multe acţiuni religioase şi cultural istorice pe care le a iniţiat şi împlinit în cinstea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, ocrotitori ai eparhiei împreună cu Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul. Începută cu un minunat fragment din Psalmul 113 (21 26), cartea se încheie cu troparul Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi o frumoasă baladă care le a fost consacrată de tradiţia religioasă populară română, tradusă în limba franceză.“

Evenimentul de la Iaşi se va desfăşura în prezenţa autorului-ierarh şi a invitaţilor Preasfinţiei Sale, printre care se va afla şi părintele prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.

Recenzia cărții în limba franceză o puteti citi aici.

Citește despre: