Lansarea operei integrale a părintelui prof. dr. Dumitru Furtună, la Seminarul Teologic din Dorohoi

Arhiepiscopia Iaşilor

Lansarea operei integrale a părintelui prof. dr. Dumitru Furtună, la Seminarul Teologic din Dorohoi

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi a găzduit ieri, 5 decembrie, un eveniment cultural deosebit, prilejuit de lansarea operei integrale a părintelui prof. dr. Dumitru Furtună, ctitorul de la 1923 al Seminarului.  Lansarea celor 9 volume cuprinzând peste 2700 de pagini s-a bucurat și de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, care a oficiat cu această ocazie și slujba Sfintei Liturghii în paraclisul Seminarului, precum și o slujbă de pomenire.

Alături de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la eveniment au fost prezenți și  părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, prof. univ. dr. acad. Alexandru Zub, prof. univ. dr. Gheorghe Macarie, dl. prof. Corneliu Muha -  directorul Editurii „Sf. Mina” din Iaşi, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, ai instituţiilor administrativ superioare, ai instituţiilor partenere și ai diferitor organizaţii culturale şi ONG-uri.
Manifestarea a debutat la Capela Seminarului cu slujba Sfintei Liturghii şi slujba Parastasului, oficiate de IPS Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Apoi, în Sala Teatrului din municipiu, a avut loc lansarea propriu-zisă și luările de cuvânt.
Au rostit alocuţiuni academicianul Alexandru Zub, cel ce a scris cuvântul introductiv la cele 9 volume dedicate părintelui Furtună, părintele consilier Hrisostom Rădășanu, cel care a avut o contribuție importantă la realizarea proiectului, reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai conducerii Editurii „Sf Mina”, precum și părintele profesor Constantin Muha, care a vorbit despre importanţa evenimentului pentru cultura şi spititualitatea locală, dar şi a întregii ţări: „Am început acest proiect privind recuperarea, pe cât posibil, a operei părintelui Dumitru Furtună și au rezultat  8 volume cu opere ale părintelui și 1 volum despre viața și activitatea părintelui. E un ceas și de emoție, și de împlinire; cuvântul și harul au lucrat peste timp. Părintele Furtună a fost un titan al timpului său, un om care și-a depășit limitele și a catalizat multe energii, săvârșind numeroase acte de cultură și lucrări culturale, ridicând școli și instituții. Ne bucurăm că roadele muncii sale se văd în aceste volume”.

La final, a rostit un cuvânt Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan: „Sunt oameni în această lume care au o capacitate aparte de sinteză, o forță deosebită de a se concentra asupra lucrurilor esențiale. Părintele Dumitru Furtună și-a ales drept preocupare și contribuție specifică în misiunea sa soarta omului de rând, care nu este întotdeauna pusă la valoarea pe care o merită. Părintele Dumitru a înțeles faptul că talpa țării, cei care stau în primul rând în cazul unei război, reprezintă, în cele din urmă, fundamentul unui neam. În al doilea rând, părintele Furtună, parcurgând parohiile și bisericile din această zonă a țării, a înțeles starea de veghe a slujitorilor sfintelor altare, afirmând că «acest preot de țară, care îl învață pe om frica de Dumnezeu, aduce cea mai puternică împotriva dușmanilor țării și ai credinței». În al treilea rând, părintele a ales să-și dedice tinerețea studiilor asupra personalității Sfântului Paisie Velicicovschi, cel mai mare călugăr care a viețuit în această țară și în mod special în Moldova, care avea în mănăstirea sa peste 1000 de călugări de 30 de naționalități. A înțeles așadar părintele Furtună că țăranul, preotul de la țară și citadela de credință și de cultură - mănăstirea, creează resurse de supraviețuire pentru Biserică și pentru neam”.

Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic prezentat de membrii Cenaclului „Haris” şi a cluburilor „Aleph” din cadrul Seminarului dorohoian. Cele 9 volume lansate vor fi oferite în mod gratuit tuturor bibliotecilor din zona Moldovei , precum şi şcolilor teologice din întreaga ţară.

Cele 9 volume cuprind scrieri teologice, folclorice, publicistice ș.a., adunate de dl. prof. univ. dr. Gheorghe Macarie, pr. Marius Onofrei de la parohia Strahova-Dorohoi, absolvent al Seminarului dorohoian și de dl. Corneliu Muha, manager al editurii „Sf. Mina” din Iași, care a asigurat toată logistica necesară, fiind și sponsorul întregii lucrări. Colecția teologică se bucură de binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei și de o notă asupra ediției semnată de dl. Prof. Univ. Dr. Acad. Alexandru Zub.Toate volumele sunt rodul unei munci susținute a întregii echipe de la editura „Sf. Mina” din Iași și redactată de dl. Silviu Măriuța.

Citește despre: