Liceeni oneşteni, în tabără la aşezământul social-filantropic de la Hârja

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Liceeni oneşteni, în tabără la aşezământul social-filantropic de la Hârja

La Aşezământul social-filantropic "Sfântul Voievod Ştefan cel Mare" al parohiei Hârja s-a desfăşurat joi, 16 iunie, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, Tabăra de tineret "Persoanele vârstnice în contextul unei societăţi personaliste - necesitatea responsabilizării şi sensibilizării tinerilor în vederea asistării bătrânilor".

Programul taberei, derulată în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău şi Colegiul Naţional "Dimitrie Cantemir" din Oneşti, a cuprins ateliere de lucru care au avut următoarele tematici: "Tinerii şi persoanele vârstnice - necesitatea comunicării între generaţii", "Asistarea persoanelor vârstnice la răscruce de drumuri: ce rol au tinerii în raport cu bătrânii". Au participat 67 de tineri de la Colegiul Naţional "Dimitrie Cantemir" din Oneşti, scopul fiind sensibilizarea şi responsabilizarea adolescenţilor în relaţia cu persoanele vârstnice. "A fost un program încărcat, cu multe sesiuni de comunicări, cu grupe de lucru. Tinerii au discutat în vederea conştientizării acestui raport dintre generaţii, despre ce trebuie ei să facă pentru a se apropia de vârstnici şi de cei aflaţi în centrele de ocrotire socială", a relatat pr. Ilarion Mâţă, directorul Aşezământului "Sfântul Voievod Ştefan cel Mare" Hârja. Voluntarii le-au împărtăşit bătrânilor din experienţele lor, arătându-şi mult ataşament faţă de ei. În acelaşi timp, tinerii s-au arătat entuziasmaţi de activitatea socială a Bisericii. "Dorim ca tinerii să rupă diferenţele dintre generaţii şi să-i ţină aproape pe bătrâni. Am fost mulţumiţi de această activitate, care se înscrie într-un amplu proiect ce se derulează cu implicarea liceenilor din municipiul Oneşti", a adăugat pr. Ilarion Mâţă. La finalul programului a avut loc o activitate culturală şi s-au acordat diplome de participare tuturor tinerilor.

În cadrul aşezământului de la Hârja sunt îngrijiţi zilnic 44 de bătrâni, activitatea social-filantropică fiind susţinută de Centrul eparhial Roman, sub coordonarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, care vizitează frecvent centrul.