Liturghie arhierească, în cadrul pelerinajului pedestru „Pe urmele sfinţilor nemţeni”

Arhiepiscopia Iaşilor

Liturghie arhierească, în cadrul pelerinajului pedestru „Pe urmele sfinţilor nemţeni”

170 de tineri din județele Iași, Neamț și Botoșani, au fost prezenți în acest an la pelerinajul pedestru „Pe urmele sfinţilor nemţeni”. Ca o încunare a nevoinței lor, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat astăzi Sfânta Liturghie în incinta Cetății Neamțului. Din sobor au făcut parte preoți slujitori din rândul celor care i-ai însoțit pe tineri în pelerinajul lor către Mănăstirea Neamț, iar răspunsurile la strană au fost date de tinerii pelerini, mulți dintre aceștia împărtășindu-se cu Sfintele Taine. 

170 de tineri participanți la pelerinajul „Pe urmele sfinţilor nemţeni”, au fost prezenți astăzi, 4 august 2016, la Sfânta Liturghie săvârșită în incinta Cetății Neamțului de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ierarhul i-a însoțit ulterior pe tineri în pelerinajul lor către Mănăstirea Neamț.

La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia le-a spus tinerilor cum pot câștiga Împărăția lui Dumnezeu: „Sufletul vostru poate fi asemănat cu o cetate pe care Dumnezeu a clădit-o frumoasă, puternică și rezistentă. Dar, precum împotriva Cetății Neamțului s-au îndreptat atâția dușmani, dorind să o cucerească, nu mai puțini și nu mai puțini buni și puternici sunt cei care vor să cucerească sufletul cetății voastre. Imaginați-vă săgețile, ghiulele, armele vremii, îndreptate asupra acestei cetăți, și puneți alături sufletul vostru și veți observa toate săgețile îndreptate asupra lui de puterile întunericului. Pentru a păstra intactă cetatea voastră – sufletul, trebuie să aveți trei arme: arma pe care v-o dă Dumnezeu, adică credința, arma pe care v-o dă neamul, adică atașamentul față de eroii acestei țări, și arma pe care v-o dă familia, adică soțul sau soția și pruncii cu care veți fi binecuvântați de Dumnezeu. Dacă veți ține cu putere aceste trei arme, cetatea sufletului vostru nu va fi cucerită, cetatea neamului vostru nu va fi cucerită și veți reuși să dobândiți și bucuria vieții pământești, și Împărăția Cerurilor”.

De la Cetatea Neamțului, tinerii s-au îndreptat spre Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, unde vor participa la slujbele prilejuite de sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul. Sâmbătă dimineața, tinerii vor porni spre Muntele Ceahlău, la hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față” și „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, iar duminică vor fi prezenți la Mănăstirea Sihăstria, la hramul Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla.

Ce ne-au declarat tinerii pelerini

„Am plecat duminică dimineață din Iași, după ce am participat în prealabil la Liturghia oficiată în Catedrala veche. Mi-am dorit foarte mult în acest pelerinaj pedestru să văd cât de departe pot ajunge împreună cu ceilalți și să încerc să dobândesc adevărata rugăciune. Totodată, am simțit de-a lungul acestor zile ce înseamnă prietenia adevărată și am văzut cum te surprinde Dumnezeu prin gesturile și ajutorul celorlalți” - Miruna Maria Țupu, vicepreședinte ATOR Iași.

„Am participat la pelerinajul «Pe urmele sfinţilor nemţeni» și anul trecut și de aceea anul acesta a fost mai ușor, fiindcă am știut la ce să mă aștept. Bucuria de a fi împreună cu prietenii din Iași, Botoșani și Ceahlău m-a determinat să fiu prezentă și în aceste zile” - Alexia Țuțuianu, Târgu Neamț.

„Suntem plecați de patru zile din Botoșani. Ceea ce m-a determinat să particip la acest pelerinaj a fost probabil ineditul acestei experiențe, dar și liniștea, rugăciunea și comuniunea pe care le întâlnești la acești tineri. Nu sunt deloc dezamăgită, chiar mă bucur că am venit” - Oana Maxim, Botoșani.

„Greu sau ușor, pelerinajul acesta pedestru este foarte frumos. Sperăm ca micile răni și oboseala trupurilor noastre din aceste zile să vindece rănile sufletelor noastre. Ne-am bucurat și de faptul că unii din credincioșii parohiile prin care am trecut s-au alăturat grupului și sunt în continuare alături de noi” - Teodor Alin Astancăi, Bacău.

Citește despre: