Liturghie arhierească și hirotonie întru preot la Miesbach, Bavaria

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului

Liturghie arhierească și hirotonie întru preot la Miesbach, Bavaria

  • Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul
   Întâmpinarea ierarhului

   Întâmpinarea ierarhului

  • Preoți slujitori
   Moment din slujba Sfintei Liturghii

   Moment din slujba Sfintei Liturghii

  • Hirotonie
   Hirotonie întru preot

   Hirotonie întru preot

  • Hirotonie
   Hirotonie întru preot

   Hirotonie întru preot

  • Credincioși
   Credincioși participând la Sfânta Liturghie

   Credincioși participând la Sfânta Liturghie

Duminică, 30 iulie, Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, a slujit Sfânta Liturghie, în sobor de preoți și diaconi, în biserica  Sfântul Francisc din localitatea bavareză Miesbach. 

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Simion Toc a fost hirotonit preot pe seama nou înființatei parohii, cu hramurile Intrarea Maicii Domnului în Biserică şi Sfântul Mucenic Alexandru Schmorelldin Miesbach. La slujbă au participat credincioși ortodocși din zonă, dar și din München și Garmisch-Partenkirchen.  

Dorința de a intensifica activitatea pastoral-misionară pe teritoriul Germaniei și a celorlalte țări occidentale din cuprinsul Mitropoliei Europei Centrale și de Nord este o grijă permanentă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Serafim Joantă. După găsirea unei biserici în localitatea Miesbach și organizarea mai multor slujbe, pr. Alexandru Nan, protopop al Bavariei de Sud, a propus, conform rânduielilor canonice, Permanenței Consiliului eparhial, înființarea unei parohii pentru românii din Miesbach, Tegernsee și împrejurimi. 

Astfel, duminică, 30 iulie, din încredințarea IPS Părinte Mitropolit Serafim Joantă, PS Părinte Sofian Brașoveanul a slujit Sfânta Liturghie în sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte pr. Alexandru Nan, protopopul Bavariei de Sud, pr. Dumitru Aman de la parohia Garmisch-Partenkirchen, pr. George Sanner, de la Centrul bisericesc din München și diaconii Valentin Băluță și Simion Toc. La momentul potrivit din cadrul Sfintei Liturghii, PS Părinte Sofian l-a hirotonit întru preot pe diaconul Simion Toc pe seama noi înființatei parohii. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de maicile de la Centrul bisericesc din München. 

În cuvântul de învățătură, PS Părinte Episcop Sofian s-a referit la pericopa zilei, dar a vorbit și despre Sfântul Mucenic Alexandru Schmorell, pe care l-a propus să fie al doilea hram al parohiei. Referindu-se la minunea înmulțirii celor cinci pâini şi a celor doi pești de către Domnul Hristos, după ce Acesta mai întâi le-a adresat cuvânt de învățătură şi le-a vindecat bolnavii, tot așa şi preotul este chemat să-i hrănească pe credincioși cu Cuvântul dumnezeiesc şi cu Sfintele Taine, dar şi să caute spre cele de trebuință ale lor şi să aducă alinare şi vindecare în viețile oamenilor.

La slujbă a fost prezent și diaconul catolic Andreas Marx, ca reprezentant al pr. Michael Mannhardt, protopop catolic de Miesbach, prin a cărui bunăvoință biserica Sfântul Francisc a fost pusă la dispoziția românilor ortodocși. 

La sfârșitul slujbei, pr. prot. Alexandru Nan i-a mulțumit PS Părinte Episcop Sofian, în numele preoților și credincioșilor prezenți, pentru slujba arhierească și pentru cuvântul de învățătură. De asemenea, l-a felicitat pe noul preot hirotonit, căruia i-a dorit mult succes și pe care l-a asigurat de tot sprijinul în activitatea pastoral-misionară pe care o va desfășura pentru românii din zonă. 

Veniți din orășelul Miesbach și din împrejurimi, dar și de la München și Garmisch-Partenkirchen, credincioșii s-au bucurat de minunatele momente trăite, atmosfera fiind continuată la agapa organizată la un restaurant din orășel, fiind trăită liturghia de după Liturghie. 

Sfântul Alexander Schmorell (cunoscut și ca Alexander de München) a fost student la medicină în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și unul dintre membrii fondatori a grupării anti-naziste Trandafirul Alb. Împreună cu alți membrii ai Trandafirului Alb, a încercat să câștige suport popular între germani pentru a încerca să opună rezistență lui Hitler și regimului nazist. A fost arestat în februarie 1943 și a fost executat pe 13 iulie 1943, la închisoarea Stadelheim din München. Pe 5 februarie 2012, a fost canonizat la biserica Sfinții Noi Mucenici și Mărturisitori ai Rusiei din München, de către Biserica Rusă din afara frontierelor. Sfântul Alexander de la München este pomenit anual de Biserică pe 13 iulie.

Biserica Sfântul Francisc din Miesbach a fost ridicată în anul 1659, în formă octogonală, de către contele Wilhelm de Hohenwaldeck, pe locul uneia mai vechi, în cinstea Sfântului Francisc, față de care avea mare evlavie, motiv pentru care biserica mai este cunoscută și sub denumirea de Portiunkula. Fiind situată pe un deal, biserica a rămas neatinsă în timpul unei mare incendiu din anul 1783, care a distrus aproape tot orașul. 

În anul 1865, maicile ordinului Arme Schulschwestern  (Ordinul Măicuțelor școlare sărace) au înființat în Miesbach o mănăstire și o școală, moment în care biserica Sfântul Francisc le-a fost încredințată. În decursul anilor, biserica a fost de mai multe ori renovată (1924, 1937, 1970, 1989). În anul 2006, mănăstirea a fost desființată prin plecarea maicilor din lipsă de noi vocații și a fost preluată de către parohia catolică din localitate. 

Citește despre: