Liturghie arhierească și instalare de preot la Bohotin
În Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, Înaltpreasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Bohotin, Protopopiatul Iași 2, săvârşind Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia a fost instalat noul preot paroh Iulian Andrei. La acest eveniment important au luat parte autorităţi locale, precum şi numeroşi credincioşi dornici să-şi întâlnească noul păstor sufletesc.
Biserica parohiei Bohotin din județul Iași a fost plină de credincioși duminica trecută la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care n-au lipsit protopopul locului, pr. Vilie Doroșincă, precum și pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Slujba arhierească a debutat cu citirea rugăciunii arhierești de dezlegare, răspunsurile la Liturghie fiind date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași.
„Nu suntem stăpâni pe zecile de ani pe care credem noi că-i vom trăi”
După citirea Sfintei Evanghelii, a urmat cuvântul de învăţătură al Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, în care acesta a subliniat necesitatea de a fi pregătiţi în orice moment pentru a da răspuns lui Dumnezeu în legătură cu viaţa noastră:„Vom fi judecați dacă am ajutat pe cel de lângă noi, și, pe de altă parte, dacă am avut grijă de Hristos care se află în noi, în mintea noastră, în cugetul nostru, în inima noastră și în sufletul nostru. De aceea, iubiți credincioși, se cuvine să fim la Sfânta Biserică cel puțin o dată pe săptămână, ca să ascultăm cuvântul Domnului, fără de care sufletul nostru moare, mintea este rănită, iar conștiința încătușată în sclavia patimilor. Datori suntem noi, arhiereii și preoții, să încercăm în primul rând noi înșine să fim cât mai aproape de Dumnezeu, să-L avem pe Hristos înlăuntrul nostru, ca de aici, de la Sfântul Altar, să-l propovăduim pe Hristos cel din noi credincioșilor. Slujitorii sfintelor altare, alături de credincioși, trebuie să aibă inimile ațintite către Dumnezeu, către neamul lor, către familie și către săraci. De ce spun aceasta? Căci și pentru preoți, și pentru credincioși, zilele trec, anii se duc și vine clipa judecății. Preotul va fi judecat mai aspru, căci el cunoaște legea și trebuie să o împlinească așa cum se cuvine și cum spune Sfânta Carte, dar și credinciosul este chemat să cunoască legea harului, legea Scripturii și drumul care duce către Dumnezeu. Suntem chemați să muncim, să ne îngrijim de cele ale casei în cinste, ca și cum nu am muri niciodată, dar nu trebuie să uităm că e necesar ca în fiecare clipă să fim pregătiți să dăm răspuns lui Dumnezeu pentru viața noastră. Nu suntem stăpâni pe zecile de ani pe care credem noi că-i vom trăi; numai Dumnezeu hotărăște anii vieții noastre”.
„Pentru mine, de acum înainte, comoara sunteți voi, enoriașii parohiei Bohotin”
La finalul Sfintei Liturghii, au rostit cuvântări pr. protopop Vilie Doroșincă și pr. Răzvan Petru Aonofriesei Puiu, preot pentru comunitatea persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire din Iaşi, cel care a suplinit în ultima perioadă parohia Bohotin, după care IPS Teofan l-a prezentat credincioșilor pe noul lor paroh, pr. Iulian Andrei, care, vizibil emoționat, a ținut și el un un scurt cuvânt.
„Mă aflu în această zi înaintea dumneavoastră cu un mandat pe care l-am primit de la Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, un mandat pe care îl resimt ca pe o responsabilitate uriașă, care mă copleșește și care mă duce cu gândul la momentul în care am fost hirotonit, primind în palmele mele Sfântul Trup și Sânge al lui Hristos. Și în această zi, parcă am auzit cuvintele Sfântului Apostol Pavel către Timotei, anume «să păstrezi comoara aceea», comoară care pentru mine de acum înainte sunteți voi, enoriașii parohiei Bohotin. Cu toată nevrednicia mea, voi putea să păstoresc această comunitate doar cu ajutorul Duhului Sfânt, care mă întărește”, a spus noul paroh al comunității din Bohotin.
La final, conform tradiției, IPS Teofan i-a binecuvântat pe credincioși, oferindu-le câte o iconiță.
Absolvent al Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț și al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, părintele Iulian Andrei a fost în perioada 2002-2006 redactor al Radioului Trinitas, realizând emisiuni, reportaje, transmisiuni în direct și interviuri pentru postul de radio al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Între anii 1999-2000 a urmat cursuri la Colegiul de Institutori al Facultății de Psihologie și Științele Educației, între 2007-2009, cursuri specializarea engleză-franceză la Facultatea de Limbă și Literatură Străină a Universității „Spiru Haret” , precum și cursuri la nivel intermediar de limbă franceză la Centrul Cultural Francez. În anul 2001, pr. Iulian Andrei a participat la atelierul „Marachesh” al Proiectului „Convergences”.