Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii Războieni, judeţul Neamţ

8 Noiembrie 2022 14:21 Constantin Ciofu Arhiepiscopia Iaşilor

Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat astăzi, 8 noiembrie 2022, Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a Mănăstirii Războieni din judeţul Neamţ. Sfântul locaş, ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, şi-a serbat hramul.

Credincioşii din mai multe părţi ale judeţului Neamţ şi din alte părţi ale Moldovei s-au rugat astăzi, 8 noiembrie 2022, la hramul Mănăstirii Războieni din judeţul Neamţ. De dimineaţă, oamenii au participat la slujba Ceasurilor şi a Acatistului şi s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana, veche de şase secole, dar şi la celelate icoane din sfântul locaş.

Apoi, a fost întâmpinat Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, de către soborul slujitorilor şi de către stavrofora Olimpiada Neagu, stareţa aşezământului monastic. Preasfinţia Sa s-a închinat în ctitoria Slăvitului Voievod Ştefan cel Mare a aşezării monahale, iar apoi a oficiat Sfânta Liturghie. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi arhimandritul Petroniu Marin, exarhul mănăstirilor Arhiepiscopiei Iaşilor din judeţul Neamţ.

În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Părintele Episcop Andrei a amintit că ziua pomenirii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil a fost rânduită în calendar de către Sfinţii Părinţi în cea de-a opta zi din a treia lună a anului bisericesc. „În ceata cereştilor puteri este şi îngerul nostru păzitor. Sfinţii Îngeri sunt slujitori ai Preasfintei Treimi, ai Dumnezeului Celui veşnic, şi au îndatorirea pe pământ de a vesti voia lui Dumnezeu. Ei au fost creaţi de Dumnezeu înainte de facerea celor văzute şi acelor nevăzute, aşa cum mărturisim în Simbolul de credinţă. În Cartea Facerii a Vechiului Testament, aceşti trimişi ai lui Dumnezeu se cheamă îngeri. Ei reprezintă lumea creată, nevăzută cu ochii noştri cei trupeşti”, a amintit Episcopul Covasnei şi Harghitei.

Preasfinţia Sa a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru că a binecuvântat să slujească în străvechea aşezare monahală de la Războieni. De asemenea, a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale obştii monahale păstorită de către stavrofora Olimpiada, precum şi tuturor pelerinilor prezenţi. La final, s-a oficiat Parastasul pentru ctitorii locaşului, pentru ostaşii înmormântaţi la Răboieni şi pentru cei răposaţi.

De la același autor

Ultimele din categorie